Ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς ρωμαϊκών νομισμάτων που έχουν βρεθεί ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής στο Μπαθ.

Πρόκειται για περισσότερα από 30.000 αργυρά νομίσματα που οι αρχαιολόγοι βρήκαν ενώ ερευνούσαν τη θέση όπου πρόκειται να κτιστεί ένα νέο ξενοδοχείο.

Ο θησαυρός, που πιστεύεται πως χρονολογείται στον 3ο αιώνα, ήρθε στο φως σε απόσταση 137 μ. από τα Ρωμαϊκά Λουτρά του Μπαθ.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτός είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος «θησαυρός» που έχει βρεθεί ποτέ στη Μεγάλη Βρετανία και ο μεγαλύτερος σε ρωμαϊκό οικισμό.

Τα νομίσματα, τα οποία έχουν σταλεί στο Βρετανικό Μουσείο για περαιτέρω μελέτη, βρέθηκαν κολλημένα μεταξύ τους σχηματίζοντας μια μεγάλη μάζα. Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολη τόσο την ταύτιση όσο και την καταμέτρησή τους, και οι συντηρητές στο κεντρικό μουσείο του Λονδίνου υπολογίζουν ότι η μελέτη των νομισμάτων θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα έτος για να ολοκληρωθεί.

Τα Ρωμαϊκά Λουτρά του Μπαθ, στο μεταξύ, ξεκίνησαν εκστρατεία για τη συγκέντρωση ποσού ύψους 150.000 λιρών, προκειμένου να αγοράσουν τα νομίσματα και να τα εκθέσουν.

Εκπρόσωπος των Λουτρών δήλωσε συγκεκριμένα: «Ζητήσαμε μία επίσημη εκτίμηση ως προς την αξία τους και ελπίζουμε να αγοράσουμε τα νομίσματα και να τα εκθέσουμε στα Λουτρά. (…) Την περίοδο εκείνη [στην οποία χρονολογείται ο θησαυρός] υπήρχαν πολλές αναταραχές στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, γεγονός που ίσως εξηγεί το λόγο για τον οποίο τα νομίσματα είχαν θαφτεί. (…) Το εύρημα είναι σημαντικό καθώς ήρθε στο φως από επαγγελματίες αρχαιολόγους, σε αντίθεση με άλλα που βρέθηκαν από ερασιτέχνες με ανιχνευτές μετάλλων».