Αναξιοποίητοι παραμένουν πόροι σχεδόν 400 εκατ. ευρώ για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουν σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χώρα έχει απορροφήσει μόλις το 20% των συνολικών κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Αυτό απάντησε ο Ευρωπαϊκός Επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γ. Χαν σε σχετικό κοινοβουλευτικό έλεγχο του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου.

Συγκεκριμένα, οι πόροι για την Ελλάδα στον τομέα του πολιτισμού κατανέμονται ως εξής: 284 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, 160 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη της πολιτιστικής υποδομής και 39 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση πολιτιστικών υπηρεσιών.

Κατά την περίοδο 2007-2013, οι πολιτιστικές παρεμβάσεις υλοποιούνται μέσω των 13 ελληνικών περιφερειακών προγραμμάτων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρείχαν οι ελληνικές αρχές επιτεύχθηκαν τα ακόλουθα ποσοστά μέχρι σήμερα: Ανατεθέντα σχέδια: 78% – Απορρόφηση: 20%.

Ο κ. Παπανικολάου δήλωσε: «Ο τομέας του πολιτισμού αποτελεί ίσως το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Στη σημερινή κρίσιμη οικονομική περίοδο, όπου η ανάπτυξη αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία, η ταχύτατη απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων για τον πολιτισμό θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη. Είναι πραγματικά κρίμα, χώρες με πολύ μικρότερη από την Ελλάδα πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία να πετυχαίνουν συνεισφορά του συγκεκριμένου τομέα έως και 3% στο ΑΕΠ τους, την ίδια στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό για την χώρα μας είναι κάτω του 2%. Η Ελλάδα έχει προοπτικές ανάπτυξης, έχει τομείς ανεκμετάλλευτους που σε συνδυασμό με το πολύτιμο εργαλείο των διαρθρωτικών ταμείων μπορούν να ξεδιπλώσουν την δυναμική τους και να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αντιστροφής της σημερινής οικονομικής της εικόνας».