Το όνομά της φιγουράρει στα αρχαιολογικά εγχειρίδια παγκοσμίως ανάμεσα σε εκείνα των οικισμών όπου η ζωή του ανθρώπου έδειξε να αλλάζει στην αυγή της ιστορίας. Γνώρισε δόξα, λήθη, κινδύνους και καταστροφές από τους Αρείους, τους Βρετανούς και τους Ταλιμπάν. Και όμως, η Χαράπα, η σημαντική θέση της Κοιλάδας του Ινδού, στο σημερινό Πακιστάν, δεν πρόκειται να περιληφθεί στον κατάλογο θέσεων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς η UNESCO θεωρεί ότι η κυβέρνηση του Πακιστάν δεν έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.

Πριν από δύο χρόνια το Πακιστάν είχε κάνει αίτηση στην UNESCO να περιλάβει στον κατάλογο των προστατευόμενων θέσεών της τη Χαράπα και άλλες δύο θέσεις, παλαιότερες, που ανήκουν στη Νεολιθική περίοδο: τη Μεχεργκάρ και το Ρεμάν Ντέρι. Σήμερα όμως, εκπρόσωπος του παγκόσμιου Οργανισμού δήλωσε ότι το Πακιστάν πρέπει να υιοθετήσει κάποια μέτρα πριν οι θέσεις περιληφθούν στον κατάλογό του. Συγκεκριμένα, η Μεχεργκάρ και το Ρεμάν Ντέρι στερούνται κανονική οδική πρόσβαση και κέντρο εξυπηρέτησης επισκεπτών (εστιατόριο, εγκαταστάσεις υγιεινής) ενώ τα έργα συντήρησης εκεί έχουν σταματήσει από χρόνια. Χειρότερα είναι τα πράγματα στην ίδια τη Χαράπα όπου ανιχνεύονται καταστροφές από τους Αρείους αλλά και από τους Άγγλους της Αποικιοκρατίας οι οποίοι αφαιρούσαν πλίνθους από τη θέση για να τα χρησιμοποιήσουν στην κατασκευή σιδηροδρομικών εγκαταστάσεων. Πρόσφατα υπήρξαν ακόμη και σχέδια για την κατασκευή γιγάντιου θεματικού πάρκου στη θέση. Οι εργάτες όμως σταμάτησαν όταν πλήθος από αρχαία αντικείμενα έρχονταν στην επιφάνεια. Και πάλι όμως, σύγχρονος οικισμός καλύπτει μεγάλο μέρος της, ενώ τα αρχιτεκτονήματα στο ελεύθερο τμήμα της είναι θαμμένα.

Πακιστανοί υπεύθυνοι αρχαιοτήτων αναφέρουν ότι μόνο το 10% και των τριών θέσεων έχει ανασκαφεί. Δικαιολογούν μάλιστα το γεγονός λέγοντας ότι οι αρχαιολογικές ενδείξεις χάνονται εύκολα μόλις βγουν στην επιφάνεια.”Είναι καλύτερα να αφήνουμε τις θέσεις θαμμένες μέχρι να υπάρξει η κατάλληλη τεχνολογία και τα μέσα να αποκαλύψουμε τα κρυμμένα αρχιτεκτονήματα”.

Αρχαιολογικός υπεύθυνος στη Χαράπα θεωρεί ότι το βάρος της πίεσης στην UNESCO να τη συμπεριλάβει στη λίστα της πέφτει στους τοπικούς παράγοντες. Από την άλλη πλευρά, οι πακιστανικές αρχές παραμένουν αισιόδοξες. Αυτή τη φορά ετοιμάζουν νέα αναφορά όπου επιχειρείται η αναγνώριση επτά θέσεων ως μνημείων κληρονομιάς!