«Αγώνα δρόμου» ξεκινούν η Δημοτική Αρχή των Χανίων και το Γραφείο Χανίων της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης του Υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου έως την αρχή του καλοκαιριού να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου θεάτρου στον χώρο της Ανατολικής Τάφρου.

Τόσο ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, όσο και ο προϊστάμενος του Γραφείου Χανίων της Επιστημονικής Επιτροπής Ανάδειξης Οχυρώσεων Κρήτης, Μιχάλης Ανδριανάκης, κατά την επιτόπια αυτοψία, την οποία πραγματοποίησαν χθες στον χώρο, επεσήμαναν ότι «το νέο θέατρο θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά και τους θεατές», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «τα όποια προβλήματα ενδεχομένως παρουσιαστούν, θα αντιμετωπιστούν εγκαίρως, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί απρόσκοπτα έως το τέλος Ιουνίου».

Οι εργασίες για την αποσυναρμολόγηση του παλιού θεάτρου ξεκινούν άμεσα. Ήδη στον χώρο βρίσκονται συνεργεία του Δήμου Χανίων. Όπως μάλιστα τόνισε σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Χανίων «εμείς, ως Δήμος, έχουμε την ευθύνης της φύλαξης των ξύλινων κατασκευών και των σωληνώσεων. Ξεκινάμε έναν αγώνα δρόμου για τη δημιουργία του νέου θεάτρου. Παρά τις δυσκολίες, τις “τρικλοποδιές”, τις ενστάσεις και τη γραφειοκρατία, προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς για να κατασκευάσουμε ένα θέατρο καλαίσθητο και φιλικό προς το περιβάλλον και τους θεατές, σε αντικατάσταση του παλαιού και προβληματικού, το οποίο θα απολαμβάνουν όλοι οι Χανιώτες, αλλά και οι επισκέπτες του τόπου μας».

Ο κ. Σκουλάκης, κάλεσε επίσης σε συνεργασία όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για την άμεση ολοκλήρωση του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του Δήμου Χανίων. «Είμαι βέβαιος ότι το έργο θα κοστίσει πολύ λιγότερο από ό,τι έχουμε προβλέψει στον προϋπολογισμό», σημείωσε ο κ. δήμαρχος.

Από την πλευρά του ο κ. Ανδριανάκης επεσήμανε ότι το υφιστάμενο θέατρο, από το 1991 που κατασκευάστηκε —χωρίς να τηρηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες— προσβάλλει τον χώρο, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Πολιτισμού είχε αποφασίσει εδώ και καιρό για την απομάκρυνσή του.

«Σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, το Γραφείο Χανίων της Επιστημονικής Επιτροπής Οχυρώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού προχώρησε κατ’ αρχήν στη σύνταξη μίας μελέτης του θεάτρου, ώστε το νέο θέατρο να είναι φιλικό προς τον χώρο, το μνημείο και τους πολίτες που θα απολαμβάνουν τις παραστάσεις», σημείωσε ο κ. Ανδριανάκης συμπληρώνοντας ότι «συνδυάζουμε έτσι, μία ενδιάμεση ανάδειξη των οχυρώσεων». «Το έργο θα εκτελεστεί με αυτεπιστασία όπως και άλλα έργα και μελέτες για τα οποία κακώς γίνεται συζήτηση και θα υλοποιηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εξάλλου από δημοσιογράφους για την αντιμετώπιση του προβλήματος της στάθμευσης των οχημάτων στον χώρο της Ανατολικής Τάφρου, ο κ. Ανδριανάκης τόνισε ότι «βάσει μίας απόφασης του ΥΠ.ΠΟ. από το 2008, επιχειρείται κατ’ αρχήν μία σταδιακή αντιμετώπιση του προβλήματος -και ως ενδιάμεση λύση για τις ανατολικές οχυρώσεις- με διαμόρφωση του χώρου της Ρεγγίνας, μέχρι την οριστική λύση με τη δημιουργία του υπόγειου χώρου στάθμευσης στο Εθνικό Στάδιο, ένα θέμα, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει ενεργοποιηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και πρέπει να το τρέξουμε με γρήγορους ρυθμούς».

«Οι εργασίες που θα γίνουν θα βελτιώσουν αισθητικά την εικόνα της Ανατολικής Τάφρου», κατέληξε ο κ. Ανδριανάκης, προσθέτοντας ότι «δεν είναι αυτή εικόνα μίας πολιτισμένης πόλης όπως τα Χανιά».

Σημειώνεται ότι στον χώρο της Ανατολικής Τάφρου παραβρέθηκαν οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Χανίων, Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, Μανώλης Κεμεσίδης, Δημήτρης Λειψάκης και Νίκος Ξυνίδης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων, Γαβριήλ Κουρής, ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Πολιτισμού, Νίκος Βλαζάκης καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.