Μυστήριο παραμένει η αυθεντικότητα ή μη μιας αρχαίας οστεοθήκης από ασβεστόλιθο η οποία βάσει επιγραφών ίσως ανήκε στον άγιο Ιάκωβο τον λεγόμενο Αδελφόθεο, κατά την παράδοση γιο του Ιωσήφ, του θετού πατέρα του Χριστού. Όλα αυτά αφού το αντικείμενο οδήγησε στα δικαστήρια τον ιδιοκτήτη του, έναν Ισραηλινό συλλέκτη, με την κατηγορία ότι εκείνος το είχε “νοθεύσει”. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ένα δικαστήριο στο Ισραήλ άφησε ελεύθερο τον κατηγορούμενο συλλέκτη Oded Golan αφού τον κήρυξε “μη ένοχο”.

Ο Golan  είχε οδηγηθεί στο δικαστήριο με την κατηγορία ότι είχε ο ίδιος χαράξει στην αρχαία οστεοθήκη την επιγραφή της, που αναφέρει “Ιάκωβος, υιός Ιωσήφ, αδελφός Ιησού”. Η ιστορία είχε ξεκινήσει το 2002 όταν ο Golan,  με τη στήριξη και του Γάλλου ειδικού στα αρχαία κείμενα Andre Lemaire, δήλωσε ότι η οστεοθήκη έφερε την παραπάνω επιγραφή, η οποία υποδήλωνε τη χρήση της για τα οστά του Ιακώβου του Αδελφοθέου, ο οποίος πέθανε με λιθοβολισμό το 62 μ.Χ. Γύρω στο 2002 επίσης ήρθε στη δημοσιότητα ένα ακόμη αντικείμενο από τη συλλογή του Golan. Eπρόκειτο για την “πινακίδα του Ιωάς” (Jehoash) η οποία είχε εβραϊκή επιγραφή που περιέγραφε εργασίες ανακαίνισης του Ναού του Σολομώντα από τον βιβλικό βασιλιά Ιωάς, 3000 χρόνια πριν από σήμερα.

Και τα δύο αντικείμενα είχαν αμφίβολη προέλευση και κίνησαν υποψίες, αν και ο Golan διαβεβαίωσε ότι τα είχε αγοράσει από Άραβα έμπορο. Από την πλευρά της η Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ που επιβλέπει όλες τις ανασκαφικές εργασίες στη χώρα τα αποκάλεσε πλαστά. Ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε το 2003 εξέτασε την οστεοθήκη και αποφάσισε ότι ήταν γνήσια – η επιγραφή της όμως ήταν πλαστή. Έτσι, ο Golan κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε θρησκευτικές πεποιθήσεις και ακαδημαϊκά ενδιαφέροντα για να θησαυρίσει.

Σήμερα πάντως ο Golan δηλώνει ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα του τελευτάιου δικαστηρίου ενώ Ισραηλινοί αρχαιολόγοι και εμπειρογνώμονες είναι της γνώμης ότι ενώ η ιστορία θα περάσει στα “ψιλά” της ιστορίας ανασκαφών των Αγίων Τόπων, όλο και κάποιος ευφάνταστος συγγραφέας μπορεί να εμπνευστεί από αυτήν νέες ιστορίες μυστηρίου.