Ένα μνημείο μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας κινδυνεύει ακόμα και με κατάρρευση εξαιτίας της ολιγωρίας της Πολιτείας. Ο ιδιαίτερης αισθητικής αξίας Φάρος του Αφορεσμένου αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα συντήρησης και στατικότητας. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσής του.

Ο Φάρος Αφορεσμένου κατασκευάστηκε το 1864 από την ΓαλλικήΕταιρεία Φάρων. Βρίσκεται στην άκρη του ακρωτηρίου Άγιος Ιωάννης και εντάχθηκε στο Ελληνικό φαρικό δίκτυο το 1912-13 μετά την λήξη των Βαλκανικών Πολέμων. Στο σημείο η παράδοση θέλει να βρίσκεται θαμμένος ο Καϊάφας, για αυτό και το ακρωτήρι ονομάστηκε “Αφορεσμένος”. Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο αφιερώνουν μία επίσκεψη στην περιοχή για να θαυμάσουν από κοντά το εντυπωσιακό αυτό κτίσμα.

Με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού και Εθνικής Άμυνας, ο Βουλευτής Ηρακλείου και στέλεχος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Λευτέρης Αυγενάκης ζητά τη δημιουργία ενός συνολικού σχεδιασμού για την συντήρηση και την αποκατάσταση του εν λόγω φάρου του Αφορεσμένου. Το σημαντικό αυτό κτίριο με την μεγάλη πολιτιστική αξία δεν πρέπει να καταστραφεί εξαιτίας της απρονοησίας των αρμόδιων Υπουργείων.