Κατά τη διάρκεια παράνομης ανασκαφής στην Αίγυπτο, δέκα άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και δύο τραυματίστηκαν από κατολίσθηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας.

Τα θύματα βρίσκονταν σε αναζήτηση αρχαιολογικών θησαυρών στο κεντρο-αιγυπτιακό χωριό Αράμπ αλ-Μασάνρα, βόρεια του Λούξορ, όταν τα τοιχώματα του ανοίγματος που είχαν σκάψει κατέρρευσαν. Οι παράνομοι ανασκαφείς θάφτηκαν ζωντανοί. Τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στο σημείο κατόρθωσαν να ξεθάψουν δύο επιζώντες. Στη συνέχεια, το σπίτι κάτω από το οποίο διενεργούνταν η ανασκαφή κατέρρευσε, παρεμποδίζοντας τις εργασίες του σωστικού συνεργείου.

Έρευνες της αστυνομίας αποκάλυψαν ότι πίσω από την επιχείρηση της παράνομης ανασκαφής βρισκόταν ένας Αιγύπτιος ο οποίος κάλεσε 11 άτομα του συγγενικού του κύκλου να τον βοηθήσουν να σκάψει κάτω από το σπίτι του προκειμένου να φέρει στο φως αρχαιολογικούς θησαυρούς. Η σκαπάνη τους είχε φτάσει σε βάθος 150 μ. όταν συνέβη το μοιραίο γεγονός.

Η φιλοδοξία μιας εύκολης και γρήγορης κερδοσκοπίας παρακινεί πολλούς Αιγύπτιους να στραφούν στην παράνομη αρχαιολογική ανασκαφή, κυρίως στις περιοχές του Λούξορ, του Ασουάν και του Καΐρου, οι οποίες είναι πλούσιες σε αρχαιολογικά λείψανα.

«Πρέπει να αναλάβουμε δράση σε περισσότερα από ένα επίπεδα, προκειμένου να σταματήσει αυτό το μοντέλο του γρήγορου πλουτισμού, για χάρη του οποίου οι άνθρωποι σκάβουν κυνηγώντας μια ψευδαίσθηση» δήλωσε στο πρακτορείο AFP ο Μανσούρ Μπορέικ, διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων του Λούξορ.