Σε δεινή κατάσταση βρίσκεται η ιστορική αρχαία πόλη Παλμύρα της Συρίας ( σημ. Tadmor). Σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) το οποίο γράφτηκε στις 29 Φεβρουαρίου αλλά μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησε ευρέως, η πόλη – αρχαία έδρα της βασίλισσας Ζηνοβίας και διάσημη για τους πυργόσχημους τάφους της, τους ναούς της και τα εκτεταμένα οικιστικά ερείπιά της – δέχεται την πολιορκία των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων από τις αρχές Φεβρουαρίου!

Σύμφωνα με αυτόπτες, τα στρατεύματα είχαν εγκατασταθεί στην οχυρωμένη ακρόπολη που δεσπόζει στη θέση και πυροβολούσαν αδιάκριτα ό,τι κινούνταν ανάμεσα στα ερείπια της αρχαίας πόλης ως πιθανούς αντάρτες. Στο μεταξύ, εκατοντάδες από τους κατοίκους έχουν διαφύγει από την πόλη αναζητώντας ασφαλέστερο καταφύγιο, ενώ αρκετοί έχουν ήδη σκοτωθεί, έχουν εξαφανιστεί ή έχουν κρατηθεί αιχμάλωτοι. Στον χώρο υπάρχουν πολυάριθμα φυλάκια ενώ οι περίπολοι συμπληρώνονται με την εκτεταμένη χρήση τανκς. Οι σοδειές των κατοίκων – μόνη πηγή διαβίωσης τις στιγμές αυτές – έχουν καταστραφεί και η ανθρωπιστική κρίση που πλήττει όλη τη Συρία είναι έντονη στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής οι δυσάρεστες εξελίξεις ερμηνεύονται ως αποτέλεσμα της αντικατάστασης του υπεύθυνου για την ασφάλεια της πόλης στρατηγού που ήταν Σουνίτης, με έναν Αλεβίτη από το περιβάλλον του προέδρου Άσαντ. Τα νέα από τη Συρία πάντως είναι εξαιρετικά σπάνια και δύσκολα στη μετάδοσή τους ενώ δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα σχετικό με καταστροφές αρχαιοτήτων στη χώρα.