Μια απρόσμενη αποκάλυψη, που έφερε στο φως ένα μέχρι τώρα άγνωστο πρόσωπο της ιστορίας, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο ναϊκό συγκρότημα του Καρνάκ, κοντά στο Λούξορ της Αιγύπτου. Πρόκειται για μια πύλη από ασβεστόλιθο, στην επιφάνεια της οποίας ήταν χαραγμένο το όνομα ενός άγνωστου φαραώ: «Σεναχτενρέ».

Το όνομα και η ταυτότητα του άγνωστου μέχρι σήμερα ηγεμόνα εξέπληξε αλλά ακόμη προβληματίζει τους ανασκαφείς του χώρου, αρχαιολόγους του Γαλλο-Αιγυπτιακού Κέντρου για τη Μελέτη των Ναών του Καρνάκ (Centre franco-égyptien d’étude des temples de Karnak – CFEETK). Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν τον Σεναχτενρέ ως μυθικό ή φανταστικό βασιλιά, καθώς κανένα μνημείο του δεν είχε βρεθεί. Μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον γενικό υπεύθυνο των μνημείων του Λούξορ, Μανσούρ Μποράικ (Mansour Boreik), το όνομα του φαραώ αυτού απαντάται άλλες δύο φορές: μία κατά τη διάρκεια της βασιλείας του φαραώ Αχμόζε (17η Δυναστεία) , ο οποίος συνδέεται με την εκδίωξη των κατακτητών Υκσώς από την Αίγυπτο και μία αναδρομικά,  κατά την ραμσιδική περίοδο.  Χρονολογικά λοιπόν ο ηγεμόνας θα πρέπει να τοποθετηθεί πριν τον Αχμόζε A΄, και στην καρδιά της εποχής των Υκσώς. Η νέα επιγραφή αναφέρει επίσης ότι ο εν λόγω φαραώ κατασκεύασε την πύλη από ασβεστόλιθο της περιοχής Τούρα (σημ. Χελουάν – κοντά στο Κάιρο), η οποία, τότε βρισκόταν στην επικράτεια των Υκσώς.

Ο υπουργός επικρατείας για τις αρχαιότητες Μοχάμεντ Ιμπραήμ περιέγραψε το εύρημα ως «πρωτοποριακή αποκάλυψη» που θα ρίξει φως στην ιστορία της 17ης Δυναστείας. Οι ανασκαφές στην πύλη θα συνεχιστούν με σκοπό να βρεθούν και περισσότερα στοιχεία για την αινιγματική αυτή περίοδο της αιγυπτιακής ιστορίας.