«Εντοιχισμένες Ιφιγένειες κι ευτυχισμένα γεφύρια: Η θυσία ως μουσικοχορευτικό δρώμενο» είναι το θέμα που θα αναπτύξει σήμερα, 2 Μαρτίου, η διευθύντρια Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Drexel (Φιλαδέλφεια) ΗΠΑ και αναπληρώτρια καθηγήτρια Εθνομουσικολογίας, Λαογραφίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, κα Μαρία Χναράκη.

Η Μαρία Χναράκη είναι Διευθύντρια Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Drexel (Φιλαδέλφεια) ΗΠΑ και Αναπληρώτρια Kαθηγήτρια Εθνομουσικολογίας, Λαογραφίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας. Ολοκλήρωσε τον πλήρη κύκλο σπουδών κλασικού πιάνου και ανώτερων θεωρητικών στο Ελληνικό και Εθνικό Ωδείο Αθηνών, ενώ αποφοίτησε και από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Indiana (Bloomington) απ’ όπου κι έλαβε τους μεταπτυχιακούς τίτλους – Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MΑ) και Διδακτορικό (PhD). Στο Πανεπιστήμιο Cornell η κ. Χναράκη, ως Λέκτορας στα Τμήματα Κλασικών Σπουδών και Εγγύς Ανατολής, θεμελίωσε το πρόγραμμα που έχει επεκταθεί και συνεχίζεται μέσω του Πανεπιστημίου Drexel «στην αλλοδαπή» με προορισμό την Κρήτη.

Η έρευνά της εστιάζεται στην Ελλάδα και προχωρά προς τις κοντινές και πιο μακρινές, αλλά συγγενικές χώρες της Μεσογείου, π.χ. τα Βαλκάνια, τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καθώς και στη λαογραφία των νησιωτικών περιοχών. Έχει λάβει πολυάριθμες διακρίσεις, βραβεία κι υποτροφίες από φορείς όπως το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης», το Ι.Κ.Υ., το Πανεπιστήμιο Cornell μαζί με το «Βραβείο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Επαρχίας Tompkins (New York)». Το 2000 κέρδισε, επίσης, το «Βραβείο για Εξαίρετη Διδασκαλία» από το Ινστιτούτο Λαογραφίας και Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Indiana (Bloomington). Η κα Μ. Χναράκη είναι συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο: «Unraveling Ariadne’s Thread: Cretan Music», εκδόσεις Κέρκυρα, 2007.

Η διάλεξη θα δοθεί στις 7 το απόγευμα στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, Αίθουσα Καστελάκη, Κορωναίου 9 (απέναντι από το πάρκο Θεοτοκόπουλου) και είναι ανοικτή στο κοινό.