Μαθητές του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου γνωρίζουν τα ενετικά τείχη της πόλης και «υιοθετούν» τον προμαχώνα Σαμπιονάρα.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων του σχολείου, συγκροτήθηκε μια περιβαλλοντική ομάδα από μαθητές όλων των τάξεων με σκοπό να γνωρίσουν την ιστορία της πόλης που ζουν, μέσα από το θαυμαστό μνημείο της ενετικής οχύρωσης. Με αφορμή το γεγονός ότι το σχολείο βρίσκεται πάνω στον προμαχώνα Σαμπιονάρα (Sabbionara), κομμάτι των τειχών, ξεκίνησαν την εργασία τους και ονόμασαν μάλιστα την ομάδα … Sabbionarakia.

Υπεύθυνη του προγράμματος και της ομάδας είναι η καθηγήτρια, κ. Ελένη Κοντουδάκη. Οι μαθητές αναφέρουν πως «έχουμε ήδη αρχίσει να υλοποιούμε το πρόγραμμα με εργασίες για τις ιστορικές περιόδους του Ηρακλείου, την αρχιτεκτονική των τειχών, τη λειτουργία τους. Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι όμως είναι η περιήγησή μας στο ίδιο το μνημείο. Προμαχώνες, πύλες, τάφρος, ευθύγραμμα τμήματα, χαμηλές πλατείες … Από αυτά που έχουμε δει μέχρι σήμερα, διαπιστώσαμε ότι τα ενετικά τείχη της πόλης μας είναι ένα εξαιρετικό μνημείο, μεγάλης σημασίας για την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Πέρα όμως από το να μάθουμε για τα τείχη και την ιστορία τους, αποφασίσαμε να «υιοθετήσουμε» τον προμαχώνα Σαμπιονάρα και την ομώνυμη πύλη. Πρόκειται για μια προσπάθεια να γνωρίσουν πρώτα απ’ όλα οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου μας το κομμάτι του μνημείου που βρίσκεται στη γειτονιά μας. Δεν θέλουμε να μείνουμε όμως μόνο εκεί. Θέλουμε ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσουμε και την τοπική κοινωνία, έτσι ώστε να γίνει συνείδηση ότι πρόκειται για ένα μνημείο που πρέπει να συντηρηθεί και να διασωθεί. Είναι μέρος της ιστορίας μας και του πολιτισμού του τόπου μας.

Μας στενοχωρεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο χώρος πάνω από την πύλη Σαμπιονάρα χρησιμοποιείται ως χώρος ελεύθερης στάθμευσης αυτοκινήτων, επιβαρύνοντας έτσι το μνημείο σε σημείο που θα μπορούσε ακόμα και να καταρρεύσει, από τη στιγμή που δεν έχει σχεδιαστεί για μια τέτοια χρήση! Επίσης, ιδιαίτερα αποκαρδιωτική είναι και η εικόνα του τείχους στο ανατολικό μέρος του προμαχώνα, στα γήπεδα του τένις!

Εμείς, τα “Sabbionarakia” του 6ου Γυμνασίου ευχόμαστε να μπορέσουμε να πείσουμε κάποιους (συμμαθητές, καθηγητές, πολίτες) ότι τα ενετικά τείχη της πόλης του Ηρακλείου είναι ένα τόσο σημαντικό μνημείο που αξίζει το κόπο να το προστατέψουμε».