Αυτό το καλοκαίρι, το Sonia and Marco Nadler Institute of Archaeology του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ προσθέτει άλλη μία ανασκαφή στον ήδη φιλόδοξο κατάλογο επτά συνολικά ανασκαφών σε εξέλιξη. Η Azekah, πόλη του αρχαίου βασιλείου του Ιούδα που παρουσιάζεται στη Βίβλο ως μία σημαντική μεθοριακή και οχυρή πόλη που δεσπόζει πάνω από την Κοιλάδα του Ελά, είναι η θέση της θρυλικής αναμέτρησης του Δαβίδ και του Γολιάθ. Η νέα ανασκαφή θα έχει επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ Oded Lipschits, τον Δρα Yuval Gadot και τον καθηγητή Manfred Oeming από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης (Γερμανία).

Ο Ασσύριος βασιλιάς Σεναχερίμπ περιέγραψε την Azekah σαν «αετοφωλιά… με πύργους που ορθώνονται στον ουρανό σαν σπαθιά». Το οχυρό των Ιουδαίων βρισκόταν στα σύνορα της χώρας των Φιλισταίων σε μια στρατηγική θέση, τόσο για στρατιωτικές επιχειρήσεις όσο και για το εμπόριο. Αυτή η σημαντική πόλη θα μπορούσε να κρύβει τις απαντήσεις σε ιστορικά ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξη του βασιλείου του Ιούδα, τη σχέση του με τους γείτονές του και τον πολιτισμό του.

Η πρώτη ανασκαφική περίοδος θα διαρκέσει από τις 15 Ιουλίου έως τις 24 Αυγούστου του 2012. Υπάρχει ανοικτή πρόσκληση συμμετοχής για εθελοντές που επιθυμούν να πάρουν μέρος σε αυτή τη διεθνή ανασκαφή στην οποία θα συμμετάσχουν πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα www.azekah.com.

Κάτω από τα στρώματα της καταστροφής

Ύστερα από χρόνια αλλεπάλληλων ανασκαφών στην Ramat Rahel κοντά στην Ιερουσαλήμ, την καρδιά του βασιλείου του Ιούδα, οι ερευνητές στρέφονται στην Azekah προκειμένου να αποκομίσουν πληροφορίες για την περιφέρεια αυτού του αρχαίου βασιλείου. «Θέτουμε ερωτήματα για την ιστορία της Ιουδαίας ερευνώντας το ακρότατο δυτικό της όριο» λέει ο καθηγητής Lipschits, σημειώνοντας ότι η Γκαθ των Φιλισταίων βρισκόταν λίγα μόλις χιλιόμετρα δυτικά της Azekah. Η θέση αυτή προφανώς προσφερόταν ως σκηνικό για την ιστορία του Δαβίδ και του Γολιάθ, καθώς η Azekah ήταν πραγματικά ένα «σημείο συνάντησης δύο διαφορετικών πολιτισμών» εξηγεί ο καθηγητής.

Πέρα από την πολιτιστική της σημασία όμως, η Azekah ήταν και μια «πύλη» για το βασίλειο του Ιούδα, αφού βρισκόταν κατά μήκος της κυρίας οδού που οδηγούσε από τις ακτές στους λόφους της Ιουδαίας, στην καρδιά του βασιλείου. Παρόλο που η πόλη ανθούσε επί χιλιετίες, ο φυσικός της πλούτος και η στρατηγική της θέση την έκαναν στόχο πολλών εχθρικών δυνάμεων.

Οι ερευνητές ελπίζουν να βρουν σημαντικά ευρήματα κάτω από τα στρώματα καταστροφής της πόλης, που κατακτήθηκε το 701 π.Χ. από τους Ασσύριους και το 586 π.Χ. από τους Βαβυλώνιους. Όταν μια πόλη εγκαταλείπεται, οι κάτοικοί της συνήθως μαζεύουν τα υπάρχοντά τους και φεύγουν. Αυτό όμως δεν μπορούσε να γίνει στην περίπτωση ενός τόσο απρόσμενου και καταστροφικού γεγονότος, όπως ο πόλεμος, λέει ο Dr Gadot. Οι ερευνητές ελπίζουν να βρουν κάτω από το στρώμα καταστροφής αντικείμενα που να σώζονται σε καλή κατάσταση.

Διεθνής ανασκαφή

Η Lautenschläger Azekah Expedition αποτελεί συνέχεια μιας συνεργασίας που ξεκίνησε το 2003 μεταξύ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και εκείνου της Χαϊδελβέργης στη Ramat Rahel. Η νέα ανασκαφή θα είναι μια συνεργασία ανάμεσα σε ερευνητές, φοιτητές και εθελοντές από όλο τον κόσμο. Όσοι θα συμμετάσχουν στην ανασκαφή πρέπει να διακρίνονται για την αισιοδοξία τους αλλά και για την περιπετειώδη διάθεσή τους, λένε οι επικεφαλής της ανασκαφής.

Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, οι εθελοντές θα μένουν στον κοντινό ξενώνα New Harim στο βόρειο Ισραήλ. Όλοι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διαλέξεις, όπως και πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Οι φοιτητές μπορούν επίσης να συμπληρώσουν διδακτικές μονάδες (credits) συμμετέχοντας στην ανασκαφή.

«Πρόκειται για μια εμπειρία με έντονο πολυεθνικό χαρακτήρα, και οι φιλίες που αναπτύσσονται μεταξύ των ανθρώπων είναι πραγματικά εκπληκτικές» λέει ο Δρ Gadot. Προσθέτει ότι στο πρόγραμμα θα γίνουν δεκτοί και εθελοντές που είναι αρχάριοι στο πεδίο αυτό. Το ομαδικό πνεύμα είναι το καλύτερο προσόν, εξηγεί.