Τα γραφεία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων επισκέφθηκε χτες ο Παύλος Γερουλάνος.

Συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα του ΥΠΠΟΤ, κ. Λίνα Μενδώνη, ο κ. Γερουλάνος ενημερώθηκε από την Πρόεδρο του ΤΑΠΑ, κ. Μάρθα Σημαντώνη και τα μέλη του Δ.Σ για το έργο που επιτελείται στον Οργανισμό. Η κ. Σημαντώνη παρουσίασε τον απολογισμό του ΤΑΠΑ για το 2011, όπου επεσήμανε τον εξορθολογισμό των δαπανών, την αύξηση των εσόδων και την ενεργοποίηση της Διεύθυνσης εκδόσεων και δημοσιευμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το ΤΑΠΑ παρουσίασε φέτος αύξηση στα έσοδά του της τάξεως 20% καθώς άγγιξε τα 60 εκατομμύρια περίπου (το 2010 τα έσοδα ανέρχονταν στα 50 εκατ.), ενώ τα συνολικά έσοδα φθάνουν τα 69.335.344,73 ευρώ καθώς έγινε η μεταφορά του Ειδικού Δεσμευμένου Λογαριασμού (9.760.012,06) και η επιχορήγηση από τον ΟΠΑΠ (500.000,00). Την ίδια περίοδο μείωσε τα έξοδά του από 63 εκατομμύρια που ήταν το 2010 στα 57 για το 2011.

Στον απολογισμό, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των εκκρεμοτήτων για τις απαλλοτριώσεις, οι οποίες χρόνιζαν από το 2001, στην συνέχεια των εκδόσεων επιστημονικού χαρακτήρα, όπως τα Χρονικά του Αρχαιολογικού Δελτίου που είχαν σταματήσει το 2000 και οι Μελέτες το 2001, ενώ τέλος μέσω της Ψηφιακής Σύγκλισης θα ψηφιοποιηθούν και αρχειοθετηθούν όλες οι εκδόσεις του ΤΑΠΑ και στη συνέχεια το φωτογραφικό αρχείο του Οργανισμού.

Καταλήγοντας, τα μέλη του Δ.Σ του ΤΑΠΑ επεσήμαναν ότι οι στόχοι αυτοί επιτεύχθηκαν λόγω της λειτουργίας των πωλητηρίων σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία (φέτος είναι έτοιμα προς λειτουργία 42 πωλητήρια, λειτουργούν τα 35, ενώ ετοιμάζονται του Βυζαντινού Μουσείου Αθήνας, του Μουσείου Πέλλας, στη Δ. Αρεοπαγίτου και στην Απ. Παύλου), αλλά και της αναβάθμισης των εργαστηρίων Αθηνών και Πέλλας.

Στη συνέχεια, ο κ. Γερουλάνος παρέστη στην κοπή της πίτας του Οργανισμού όπου συνομίλησε με τους υπαλλήλους για θέματα του ΤΑΠΑ.