Τα χαλκώματα, τεντζερέδες, ταψιά και άλλα, καθώς και τα παλιά νομίσματα που βρίσκουμε σε πατάρια, οξειδωμένα από το πέρασμα του χρόνου, ή που αγοράζουμε σε υπαίθριες αγορές, χρειάζονται συντήρηση και καθαρισμό. Αν καθαριστούν προτού συντηρηθούν, κινδυνεύουν να καταστραφούν από τη δυναμική επέμβαση.

Ο πιο εύκολος τρόπος καθαρισμού στο σπίτι, είναι ο εξής: αφού αφαιρέσουμε με απαλές προσεκτικές κινήσεις ό,τι ξένο σώμα έχει επικολληθεί στο αντικείμενο με μια μαλακιά βούρτσα, το πλένουμε προσεκτικά και το στεγνώνουμε με σεσουάρ (ξηρό αέρα). Το αλείφουμε με ένα ζελέ που έχουμε παρασκευάσει με: 1 λίτρο νερό, 7-19 φύλλα ζελατίνα (μαγειρική), 2-3 γραμ. αγκάρ-αγκάρ (εκχύλισμα από φύκια που χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική για ζελέ, το οποίο βρίσκουμε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής) και 6-10 γρ. γλυκερίνη από το φαρμακείο.

Με το μείγμα αυτό αλείφουμε το αντικείμενο και το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Το τοποθετούμε σε υγρό μέρος (στο μπάνιο ή στο νεροχύτη). Ύστερα από μερικές ώρες θα δούμε ότι το αλουμινόχαρτο έχει διαβρωθεί στις αντίστοιχες θέσεις διάβρωσης του αντικειμένου μας (έχει κάνει τρυπούλες). Πλένουμε απαλά το μέρος αυτό και προσθέτουμε ζελέ επάνω στις τρύπες και τις καλύπτουμε ξανά με αλουμινόχαρτο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί. Τέλος, όταν το αλουμινόχαρτο πάψει να εμφανίζει οξειδώσεις, ξετυλίγουμε το αντικείμενο, το πλένουμε με χλιαρό σαπουνόνερο, το βουρτσίζουμε απαλά και το στεγνώνουμε και πάλι, με σεσουάρ. Οι φουσκάλες χλωρίωσης στην επιφάνεια του χάλκινου αντικειμένου έχουν εξαφανιστεί και μπορείτε, αφού στεγνώσει καλά, να το γυαλίσετε.