Τον κρατούσαν φυλαγμένο για λόγους ασφαλείας επί χρόνια ολόκληρα. Το κοινό είχε πέντε μόνο ευκαιρίες να τον θαυμάσει από τότε που πρωτοήρθε στο φως. Τώρα όμως ο αυθεντικός αρχαίος θησαυρός από χρυσά κοσμήματα αποφασίστηκε να παρουσιαστεί σε μόνιμη έκθεση στο Αρχαιολογική Μουσείο της Σεβίλλης.

Ο επονομαζόμενος θησαυρός του Καραμπόλο αποτελείται από 21 χρυσά περίτεχνα αντικείμενα 24 καρατίων, που όλα μαζί ζυγίζουν τρία κιλά.

Η συλλογή που χρονολογείται στη Φοινικική περίοδο βρέθηκε τυχαία το 1958, από εργάτες που εργάζονταν για την ανέγερση ενός κέντρου αθλητισμού σε ένα λόφο του Κάμας στα περίχωρα της Σεβίλλης.

Οι μετέπειτα ανασκαφές αποκάλυψαν πως η θέση ήταν ιερός τόπος αφιερωμένος στις θεότητες Αστάρτη και Μπάαλ. Πιστεύεται ότι ήταν σε χρήση τον 9ο αιώνα π.Χ., πιθανότατα από Φοίνικες εμπόρους που κυβερνούσαν τη Σεβίλλη έως τις αρχές του 7ου αι. π.Χ.

Τα χρυσά αντικείμενα –που σώζονται σε εντυπωσιακά καλή κατάσταση- ίσως χρησιμοποιούνταν σε τελετουργικές θυσίες ζώων.

Η νέα έκθεση που διαρθρώνεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες, παρουσιάζει την ιστορία της ανακάλυψης του θησαυρού, τα χαρακτηριστικά του ιερού του Καραμπόλο, άλλα ιερά της περιοχής, καθώς και τους θησαυρούς της Εμπόρα και της Μαϊρένα δελ Αλκόρ.