Στην αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Μεσαιωνικών Σιδηροκαυσίων στα Στάγειρα της Χαλκιδικής προχωρά ο δήμος Αριστοτέλη.

Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη από την 10η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μετά την ένταξη τους στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη», με προϋπολογισμό περίπου 1,1 εκατ. ευρώ.

Το έργο αφορά την αποκατάσταση του μικρού λουτρού στον αρχαιολογικό χώρο των Σιδηροκαυσίων και στην άμεση στερέωση των τοιχών του. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, το μνημείο θα παραδοθεί πλήρως αποκατεστημένο.

Τα Σιδηροκαύσια, που πήραν το όνομά τους από τα μεγάλα μεταλλευτικά κοιτάσματα της περιοχής, αναπτύχθηκαν, τον 9ο αιώνα. Ήταν μία εκτεταμένη εγκατάσταση μεταλλωρύχων, αποτελούμενη από πολυτελείς κατοικίες, πλατείες, χάνια, λουτρά και τεμένη.

«Τα Σιδηροκαύσια αποτελούν έναν από του πολλούς και αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους του Δήμου Αριστοτέλη», δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής, Χρήστος Πάχτας, συμπληρώνοντας: «Απώτερος στόχος μας είναι η ανάδειξη των Σιδηροκαυσίων να αποτελέσει μέρος του Μεταλλευτικού Πάρκου, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο την ιστορία της τεχνικής κατεργασίας των μετάλλων, όσο και την ιστορία του πολιτισμού της περιοχής».