Γιάννης Σακελλαράκης, Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, Ιδαίο άντρο, το σπήλαιο του Δία και οι θησαυροί του,  εκδ. Μίλητος, Αθήνα 2011, 253 σελ.

ISBN: 960-464-232-4

Η τελευταία συγγραφική εργασία του μεγάλου αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη, την οποία εκπόνησε μαζί με τη σύζυγό του και συνεργάτη του, αρχαιολόγο Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, παρουσιάζεται στον παρόντα τόμο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίλητος, και μας αποκαλύπτει για πρώτη φορά, όλα τα σπουδαία ευρήματα της μεγάλης ανασκαφής στον Ψηλορείτη.

Είναι ένα βιβλίο γεμάτο θησαυρούς από το Ιδαίο Άντρο, τη σπηλιά που γεννήθηκε ο Δίας και στην οποία ο Γιάννης Σακελλαράκης και η Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη, πέρασαν πολλά χρόνια της ζωής τους ανασκάπτοντας και φέρνοντας στο φως, άγνωστα αρχαία ευρήματα.

Χρυσά, αργυρά και χάλκινα αντικείμενα, από φαγεντιανή, ελεφαντόδοντο, όλα αναθήματα των ανθρώπων προς το θεό που λάτρευαν. Κοσμήματα, ειδώλια, αγγεία, σκεύη, κύμβαλα, τύμπανα και ασπίδες, βρέθηκαν στην ανασκαφή και περιγράφονται στην παρούσα έκδοση με όλες τις λεπτομέρειες.

Η ανασκαφή στο Ιδαίο Άντρο, ξεκίνησε το 1982 και έμεινε στα χρονικά της αρχαιολογίας ως η δυσκολότερη ανασκαφή, καθώς οι συνθήκες στα 1.538 μ. με το χιόνι και τον πάγο, στον Ψηλορείτη , καθιστούσαν το έργο εξαιρετικά δύσκολο. Αλλά και η εκτεταμένη αρχαιοκαπηλία τα προηγούμενα χρόνια, αποστέρησε το Ιδαίο Άντρο από σημαντικό μέρος του πλούτου του, καθώς πολλοί θησαυροί του σκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο.

Το βιβλίο αποτελεί μια σφαιρική προσέγγιση για το ιερότερο σπήλαιο της αρχαιοελληνικής θρησκείας και ένα από τα αρχαιότερα λατρευτικά κέντρα στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Το Σπήλαιο του Δία και οι θησαυροί του, μαρτυρεί τον πλούτο των αποκαλύψεων του ιερού αυτού χώρου, που ξετυλίγεται στον αναγνώστη μέσα από τις σελίδες της έκδοσης αυτής και του αποκαλύπτει σημαντικά ιστορικά μυστικά.

Πρόκειται για ένα επιστημονικό έργο το οποίο όμως μπορεί να διαβαστεί από όλους όσοι αγαπούν την ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό. Ο Γιάννης Σακελλαράκης, δυστυχώς δεν πρόλαβε να δει τη δουλειά του αυτή, καθώς «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, ωστόσο η σύντροφός του Έφη Σαπουνά-Σακελλαράκη φρόντισε  για την ολοκλήρωση του έργου.