Ένα από τα πιο παράδοξα κτίρια της ρωμαϊκής κληρονομιάς της Ρώμης, η πυραμίδα-ταφικό μνημείο του πραιτοριανού Γάιου Σέστιου, κτίσμα του 1ου αιώνα, θα κερδίσει τη μάχη με τον χρόνο με ιαπωνική βοήθεια. Συγκεκριμένα ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον τομέα της ένδυσης Yuzo Yagi θα δωρίσει ένα εκατομμύριο ευρώ για την επιτακτική αποκατάσταση του μνημείου.

Η σημερινή εικόνα του 37 μέτρων μνημείου είναι θλιβερή: το μάρμαρο που το καλύπτει εξωτερικά έχει μαυρίσει από την ατμοσφαιρική ρύπανση και σε πολλά σημεία είναι ραγισμένο. Ενώ η βλάστηση στην επιφάνεια της πυραμίδας συμπληρώνει με τη διαρραγή των πλακών από τις ρίζες το καταστροφικό έργο. Συνακόλουθο με τα παραπάνω είναι ότι το νερό της βροχής εισχωρεί στον ταφικό θάλαμο της οικοδομής με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται σιγά σιγά οι ήδη ξεθωριασμένες τοιχογραφίες.

Η πυραμίδα «πληρώνει» και την ανεπιτυχή συντήρησή της. Συγκεκριμένα τη δεκαετία του 1970 χρησιμοποιήθηκε οξύ για να καθαριστεί το εξωτερικό της με αποτέλεσμα το μάρμαρο να εξασθενήσει και να γίνει ευάλωτο σε «επιθέσεις» από μικροοργανισμούς και αιωρούμενα σωματίδια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι Ιταλοί συντηρητές σκοπεύουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές με τη χρήση βιολογικών προϊόντων για τον καθαρισμό της επιφάνειας.

Όσο για τη σταθεροποίηση των όγκων μαρμάρου, θα χρησιμοποιηθούν δοκοί από χάλυβα, μήκους 23 μέτρων. Τέλος, με ειδικές συσκευές θα ανιχνευτεί και το εσωτερικό της πυραμίδας που ίσως δώσει στίγμα για κρυφούς θαλάμους. Το μνημείο αιγυπτιακής αισθητικής είναι σύμφωνο με τη «μόδα» που επικράτησε στην Αιώνια Πόλη μετά την κατάληψη της Αιγύπτου από τον αυτοκράτορα Οκταβιανό το 30 π.Χ. Ο εύπορος Γάιος Σέστιους ήταν –όπως φανερώνει η επιγραφή στην πλευρά του μνημείου– Septemviri Epulonum, δηλαδή ιερέας σε θρησκευτικό σχολείο της ανώτερης ρωμαϊκής τάξης. Σύμφωνα με την επιγραφή η πυραμίδα χτίστηκε μέσα σε 330 ημέρες για να στεγάσει τα λείψανά του κτήτορά της.

Η επικάλυψή της είναι από το διάσημο λευκό μάρμαρο της Carrara. Χτίστηκε στο σημείο τομής των δύο ρωμαϊκών δρόμων έξω από την πόλη. Στη διαδρομή της Ρώμης στους αιώνες, η πυραμίδα εντάχθηκε στο Αουρελιανό Τείχος. Στη διάρκεια του Μεσαίωνα λεηλατήθηκε ενώ δημιουργήθηκε ο μύθος πως η πυραμίδα ήταν το σημείο ταφής του Ρωμύλου. Βρίσκεται δίπλα στην πύλη της Ρώμης San Paolo και λειτουργεί ως τοίχος του προτεσταντικού νεκροταφείου της Αιώνιας Πόλης όπου είναι θαμμένοι οι ποιητές John Keats (1795-1821) και Percy Bysshe Shelley (1792-1822).

Ο Ιάπωνας επιχειρηματίας είναι ιδιοκτήτης της αλυσίδας των 400 καταστημάτων ειδών ένδυσης «Tsusho» με έδρα την Οζάκα. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητές του με την Ιταλία συμπληρώνουν φέτος σαράντα χρόνια. Το μόνο που ζήτησε ως «αντάλλαγμα» για τη δωρεά του ο Yuzo Yagi είναι μια πινακίδα με το όνομά του να τοποθετηθεί κοντά στο μνημείο. Η συμφωνία που θα δώσει το «πράσινο φως» στο να ξεκινήσουν οι εργασίες θα υπογραφεί αυτόν τον μήνα.