Η Anomalocaris, ελληνιστί «ανώμαλη» γαρίδα, ήταν ένα ανάλογο οστρακοειδούς αρπακτικό με κοφτερές δαγκάνες που έζησε 500 εκατομμύρια χρόνια πριν από σήμερα.

Αυστραλοί παλαιοντολόγοι βρήκαν πρόσφατα δύο απολιθωμένα μάτια που ανήκουν στο πλάσμα αυτό. Η ανακάλυψη συνηγορεί υπέρ της θεωρίας που θέλει το εν λόγω αρπακτικό να διαθέτει οξύτατη όραση.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο τρέχον τεύχος της επιθεώρησης Nature, τα μάτια της Anomalocaris διέθεταν 16.000 εξαγωνικούς «φακούς», ή ομματίδια, το καθένα.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες δεν είχαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη θεωρία περί της οξείας όρασης της Anomalocaris. «Τώρα όμως βλέπουμε καθαρά τους “φακούς” που το αποδεικνύουν», είπε ο παλαιοντολόγος και επικεφαλής της έρευνας Τζον Πάτερσον από το Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας στο Άρμοντεϊλ της Αυστραλίας. «Οι “φακοί” είναι κάτι σαν τα pixels στην οθόνη του υπολογιστή. Όσο περισσότερα pixels έχεις, τόσο καθαρότερη είναι η εικόνα που βλέπεις», εξηγεί ο Πάτερσον.

Το μοναδικό σύγχρονο αρθρόποδο που μπορεί να ξεπερνά την οξεία όραση της Anomalocaris είναι η λιβελούλα με 28.000 ομματίδια σε κάθε οφθαλμό.

Το απολίθωμα, που υπολογίζεται πως έχει ηλικία 515 εκατ. ετών, βρέθηκε στη Νήσο Καγκουρό στη Νότια Αυστραλία. Παρότι απολιθώματα της Anomalocaris έχουν βρεθεί και στο παρελθόν, αυτό είναι το πρώτο που αποκαλύπτει τη δομή του σύνθετου οφθαλμού της.

«Η σημασία των απολιθωμένων οφθαλμών είναι εδώ ότι μπορούμε να θαυμάσουμε τα ομματίδια σε όλο τους το μεγαλείο», καταλήγει ο Δρ Πάτερσον.