Το αγαλματίδιο έχει ύψος 20 εκ. και ηλικία 6.000 ετών, επιβλητικού γλουτούς, αλλά αδύνατο κορμό και ένα κεφάλι σε σχήμα κώνου. Παρόμοια ειδώλια έχουν βρεθεί και στο παρελθόν στην Ευρώπη, σπανίως όμως σε τόσο καλή κατάσταση.

Η «κυρία του Βιγιέ-Καρμπονέλ», όπως ονομάστηκε, μπορεί να είναι μια απεικόνιση της Μητέρας Γης, για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, είναι καμωμένη από πηλό και δεύτερον έχει πολλές ομοιότητες με αντίστοιχα, στυλιζαρισμένα γυναικεία ειδώλια που έχουν βρεθεί γύρω από τη Λεκάνη της Μεσογείου.

Παρόλο που οι ειδικευμένοι στη Νεολιθική περίοδο αρχαιολόγοι έχουν κατά καιρούς αναθεωρήσει την άποψή τους, τα ειδώλια πιστεύεται πως συνδέονταν με τη λατρεία μιας θεάς της Γης ή της Γονιμότητας.

Η Μητέρα Γη του Σομ φαίνεται πως έσπασε σε πέντε ή έξι κομμάτια κατά την όπτησή της μεταξύ του 4300 και 3600 π.Χ. Βρέθηκε σε νεολιθικό κλίβανο κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής κοντά στο Βιγιέ-Καρμπονέλ.

Το ειδώλιο αυτό ίσως είναι μονάχα η αρχή μιας πλούσιας αρχαιολογικής συγκομιδής στη Βόρεια Γαλλία, τα επόμενα χρόνια. Το Εθνικό Ινστιτούτο Σωστικών Αρχαιολογικών Ερευνών (INRAP) της Γαλλίας έλαβε την άδεια, και τα απαιτούμενα κονδύλια από το κράτος, να διενεργήσει ανασκαφές σε 77 θέσεις, κατά μήκος της νέας διώρυγας Σηκουάνα-Βόρειας Ευρώπης, που θα συνδέει τον Σηκουάνα με το Βέλγιο και τον Ρήνο.