Ίχνη παλαιότερου βυζαντινού ναού εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών στερέωσης αποκατάστασης στον μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου, νότια του οικισμού Νικολή, στη νότια Λευκάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Lefkadapress.

Ο Παναγιώτης Αργυρός, αρχιτέκτονας – αναστηλώτης, υπεύθυνος των εργασιών στα εν λόγω μνημεία δήλωσε στο Lefkadapress ότι πρόκειται για πολύ σημαντικό μνημείο λόγω της παλαιότητάς του, της μοναδικότητάς του για τη Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή αλλά και της περιοχής που εντοπίστηκε.

Ο κ. Αργυρός μιλώντας για τα ευρήματα είπε ότι: «Πρόκειται για τρουλλαίο ναό σε σχήμα ελεύθερου σταυρού με ημικυκλικής κάτοψης κόγχη ιερού. Άποψή μου ότι χρονολογείται περί του 10ου αιώνα ή αρχές 11ου. Η ναοδομία του είναι παντελώς άγνωστη στη Λευκάδα και την ευρύτερη περιοχή. Απλώς αναφέρω για όσους δεν γνωρίζουν ότι μιλούμε για έδραση τρούλλου επί διασταυρούμενων θόλων (καμαρών). Για τη Λευκάδα απουσιάζουν τα ιστορικά στοιχεία για μια μεγάλη ιστορική περίοδο έως περίπου τις αρχές του 13ου αιώνα και θεωρείται ότι η βυζαντινή της ιστορία εξαντλείται στο Φρούριο και την Οδηγήτρια. Τελικά δεν είναι έτσι. Τώρα τι είναι αυτό που σε σκοτεινούς αιώνες, σε μια απομονωμένη περιοχή μιας πάμπτωχης άκρης της Βυζαντινής αυτοκρατορίας οδηγεί βαθείς γνώστες της βυζαντινής ναοδομίας να κτίσουν αυτό το ναό, είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Και αναρωτιέμαι, μήπως τελικά η Λευκάδα έχει πάρα πολλά να μας πει ακόμα για την ιστορία της;»