Η διαπίστωση ότι συνεπεία της οικονομικής στενότητας της Κύπρου δεν είναι δυνατή στο άμεσο μέλλον η διαφοροποίηση των δεδομένων γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου, όπως ζητούν οι τοπικοί φορείς, ώθησε παράγοντες της επαρχίας να προτείνουν τη δημιουργία νέων αρχαιολογικών χώρων για την ανάδειξη των θησαυρών της Πάφου, που σήμερα δεν «χωρούν» στο τοπικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Σε αυτά τα πλαίσια, ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΚΟ, Αντώνης Αντωνίου, εισηγήθηκε τη δημιουργία ενός Θεματικού Αρχαιολογικού Πάρκου με αντικείμενο τη θεά Αφροδίτη και τη διασύνδεσή της με περιοχές της επαρχίας.

Η Παλαίπαφος, δηλαδή τα σημερινά Κούκλια, καθώς και η Γεροσκήπου ως οι κατ’ εξοχήν γεωγραφικές τοποθεσίες, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την πανάρχαια λατρευτική παράδοση που συνδέεται με την Αφροδίτη, θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την πολιτιστική και τουριστική προβολή της Πάφου διεθνώς, επισημαίνει ο κ. Αντωνίου.

«Το Ιερό της Αφροδίτης στην Παλαίπαφο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και ξακουστά θρησκευτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου, γεγονός που το κατατάσσει ανάμεσα στους πρώτους τουριστικούς και αρχαιολογικούς προορισμούς παγκοσμίως», αναφέρει. «Η Γεροσκήπου, με τη δίκη της σειρά, έρχεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ιστορία, καθώς ετυμολογικά το όνομα προέρχεται από τις λέξεις “Ιερός Κήπος”. Στην αρχαιότητα πιστεύεται ότι αποτελούσε μια εκτενή περιοχή με όμορφους κήπους αφιερωμένους στη θεά Αφροδίτη. Όλη αυτή η πλούσια ιστορία της πόλης μας με κατ’ εξοχήν σύμβολο τη θεά Αφροδίτη είναι καιρός να αξιοποιηθεί κατάλληλα».

Η δημιουργία ενός Θεματικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Πάφο, αφιερωμένου στη θεά της ομορφιάς και της γονιμότητας, αποτελεί αδήριτη ανάγκη, αναφέρει ο Αντώνης Αντωνίου.