«Θέλω να δω την τρόικα», λέει ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος. Γελώντας, βέβαια. Θεωρεί ότι το υπουργείο του είναι από αυτά που συμβάλλουν εξαιρετικά στην ανάπτυξη και δεν θα είχε πρόβλημα να συναντήσει κάποιον από τους εκπροσώπους της, ώστε να του το υποδείξει. Πάντως, η τρόικα δεν έχει λόγους να τον συναντήσει. Το ΥΠΠΟΤ υπήρξε εξαιρετικά πειθαρχημένο ως προς την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο μνημόνιο και έκανε περικοπές της τάξης του 30%, κόβοντας κυρίως σπατάλες «από τη Λυρική μέχρι τις βάρδιες φύλαξης», όπως είπε ο ίδιος χθες στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Γερουλάνος μιλώντας χθες με τους δημοσιογράφους στο ηλιόλουστο μπαλκόνι του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως αναφέρθηκε στη μεγάλη έκθεση που οργανώνεται στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την έκθεση που έχει προαναγγείλει ο υπουργός και την προετοιμάζουν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μπενάκη.

Ο κ. Γερουλάνος αποκάλυψε πως η έκθεση θα γίνει στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον και στο Μουσείο Ζαν-Πολ Γκετί στο Λος Άντζελες. Επειδή ακόμα βρίσκονται σε συνεννοήσεις ως προς το οικονομικό και τους χορηγούς (αν και ο ΟΠΑΠ εγγυάται, σε τελική ανάλυση, εκ μέρους του ελληνικού κράτους), η έκθεση μετατίθεται για το 2013 ή το 2014. Ενδεχομένως, μάλιστα, να περάσει και από τη Ρωσία.

«Η παρουσία μας σε διεθνείς χώρους ως προς το Βυζάντιο έχει μεγάλο έλλειμμα», παρατηρεί. Και μάλιστα αν κανείς λάβει υπόψη του την επιθετική πολιτική της γείτονος ως προς το Βυζάντιο, θα προσθέταμε.