Η ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων με έμφαση στον μυκηναϊκό οικισμό που βρίσκεται στην περιοχή του “Προφήτη Ηλία” αλλά και στην περιοχή “Βάρκα Ψαχνών” προτάθηκε πρόσφατα σε συνεδρίαση της επιτροπής διαβούλευσης του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων στην Εύβοια.

Την πρόταση έκανε ο κ. Κώστας Στούπας, με αφορμή την επίσκεψη στην περιοχή  πριν από τέσσερις μήνες ενός αρχαιολόγου, για τον οποίον αναφέρθηκε ότι διενεργεί έρευνα για τον χαλκό και τον άργυρο. Στην αναφορά έγινε λόγος τόσο για ανάπλαση των ήδη γνωστών μνημείων όσο και για περαιτέρω ανασκαφές.

Στην πρόταση ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής αλλά και περιατέρω ερευνών συμφώνησε ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων, προτείνοντας τη δημιουργία δικτύου αρχαιολογικών χώρων. Ενός δικτύου επιμελημένου και σηματοδοτημένου, μέσω του οποίου θα μπορέσει ο κάθε επισκέπτης αλλά και ο κάθε πολίτης να γνωρίσει από κοντά την ιστορία του τόπου μέσω των μνημείων της περιοχής. Η κίνηση στοχεύει επίσης στην ανάπτυξη του τουρισμού ενώ εκτιμάται ότι θα συντελέσει και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη διενεργούνται έργα συντήρησης και ανάπλασης τόσο στον Ενετικό Πύργο των Πολιτικών αλλά και σε βυζαντινό εκκλησάκι στην περιοχή της Άτταλης. Επιτακτική είναι όμως η ανάγκη να γίνουν εργασίες συντήρησης και σε άλλα μνημεία της περιοχής που έχουν υποστεί φθορές.