Ο κ. Μιχάλης Τιβέριος, καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην προκηρυχθείσα έδρα της «Αρχαιολογίας (Κεραμική)», στην Τάξη των Γραμμάτων και των Τεχνών. Με πλούσιο διδακτικό έργο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο κ. Τιβέριος έχει συμμετάσχει σε σημαντικές ανασκαφές, έχει διοργανώσει σημαντικές εκθέσεις ενώ διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων που αναφέρονται σε ανασκαφικές έρευνες, στην Ιστορία, στην Πλαστική, στην Επιγραφική και στη Θρησκεία. Επίσης, είναι συγγραφέας λεξικών, βιβλιοπαρουσιάσεων, κριτικών και εκλαϊκευμένων κειμένων που προδίδουν μια δυναμική επιστημονική προσωπικότητα που προσηλώνεται στην Κεραμική, αλλά εκτείνει τις έρευνες και τα ενδιαφέροντά του σε ένα πιο γενικό πολιτισμικό πλαίσιο της Αρχαίας Ελλάδας.

Βιογραφικό

Γεννημένος το 1947 στην Άνδρο, ο κ. Τιβέριος αποφοίτησε το 1971 από το Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με βαθμό «Άριστα».Το 1975 διορίστηκε βοηθός της έδρας Κλασικής Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 1976 πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα με εισηγητή τον αείμνηστο Μανόλη Ανδρόνικο και το 1977 εξελέγη επιμελητής στην Α’ Έδρα Κλασικής Αρχαιολογίας. Το 1981 αναγορεύτηκε υφηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή όπου το 1983 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής ενώ το 1987 ήταν πλέον καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας. Σε όλες αυτές τις κρίσεις εξελέγη παμψηφεί.

Από το 1977 ως το 1979, ο κ. Τιβέριος συνέχισε τις σπουδές του στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Βόννης με τον διακεκριμένο καθηγητή Νικόλαους Χίμελμαν ως υπότροφος του ιδρύματος Alexander von Humbolt. Το 1987 εργάστηκε στο Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Μονάχου και στο Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Ρώμης. Το 1994 εργάστηκε στο πανεπιστήμιο του Marburg και το 1998 στο J. Paul Getty Museum στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας.

Πήρε μέρος στις ανασκαφές στη Βεργίνα και στους Φιλίππους, στη Θεσσαλονίκη, στην Κύπρο, στην Παλαιόπολη της Άνδρου και στη Σίνδο. Τώρα διευθύνει τις Πανεπιστημιακές ανασκαφές στο Καραμπουρνάκι της Θεσσαλονίκης.

Από το 1975 ως σήμερα δίδαξε σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο μαθήματα για την κεραμική και επέβλεψε 27 διδακτορικές διατριβές, 18 από τις οποίες έχουν θέματα που σχετίζονται άμεσα με την κεραμική.

Έχει ο ίδιος οργανώσει διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια όπως το συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, το 1993, του Lexicon Iconagraphicum Mythologiae Classicae (LIMC) και το 2000 το συνέδριο με θέμα «Color in Ancient Greece (The role of color in Ancient Greek Art and Architecture) σε συνεργασία με το J. Paul Getty Museum. Από το 2008 είναι μέλος της οργανωτικής επιτροπής του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη». Έχει επιβλέψει αρχαιολογικές εκδόσεις και μεταφράσεις ειδικών αρχαιολογικών βιβλίων όπως είναι « Τα Ερυθρόμορφα Αγγεία της Νότιας Ιταλίας και Σικελίας» από τον αείμνηστο Α. Ντ. Τρένταλ και «Οι αρχαιότητες της Αθήνας και της Αττικής» από τον Τζ. Μ. Καμπ.

Ο κ. Μ. Τιβέριος συμμετέχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα ως επιστημονικός υπεύθυνος και είναι μέλος, μεταξύ άλλων, του διοικητικού συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας, του ιδρύματος Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου και του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και στη Θράκη». Επίσης, συμμετέχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα ως επιστημονικός υπεύθυνος πολλών πανεπιστημιακών και άλλων μορφωτικών ιδρυμάτων.

Υπήρξε μέλος της ολομέλειας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας. Είναι μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου του Βερολίνου και της Academia Scientiarum et Artium Europaea (European Academy of Sciences and Arts).

Το 2001, ο κ. Τιβέριος αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Βέρνης και το 2007 του αφιερώθηκαν τα πρακτικά του διεθνούς συνεδρίου Athenian Potters and Painters.

Συγγραφικό έργο

Το συγγραφικό έργο του κ. Τιβέριου χωρίζεται σε δύο μέρη: το καθαρά ερευνητικό και αυτό που απευθύνεται σε ένα ευρύτερο κοινό.

Το καθαρά ερευνητικό έργο περιλαμβάνει οκτώ μονογραφίες, τρεις καταλόγους εκθέσεων με μερική συμμετοχή, 115 άρθρα, οκτώ λήμματα σε λεξικά και 12 βιβλιοπαρουσιάσεις. Με την κεραμική σχετίζονται άμεσα έξι μονογραφίες, 63 άρθρα και η συμβολή του σε καταλόγους εκθέσεων, συλλογών και λεξικών.

Το σπουδαιότερο έργο του είναι το βιβλίο του που τιτλοφορείται «Ο Λυδός και το έργο του. Συμβολή στην έρευνα της Αττικής μελανόμορφης αγγειογραφίας», το οποίο έχει γίνει απαραίτητο για όσους ενδιαφέρονται και μελετούν τα Αττικά μελανόμορφα αγγεία.

Εξαιρετικής ποιότητας είναι και το βιβλίο του «Προβλήματα της Μελανόμορφης Αττικής Κεραμικής» που δημοσιεύθηκε το 1981.