Στην ανάδειξη ενός σημαντικού θησαυρού, που βρίσκεται στα γεωγραφικά του όρια και ειδικότερα των αρχαίων λατομείων Χασάμπαλης, απ’ όπου γινόταν η εξόρυξη του περίφημου πράσινου θεσσαλικού λίθου, στρέφεται ο Δήμος Τεμπών.

Με στόχο να φέρει στο φως άγνωστες πτυχές της ιστορίας του τόπου, που κάποτε χάρη στα εν λόγω λατομεία είχε αποκτήσει παγκόσμια φήμη, κινητοποιείται προς την κατεύθυνση να προσφέρει τη γνώση γι’ αυτό το σημαντικό ιστορικό μνημείο και να διατηρήσει την πλούσια κληρονομιά που άφησε.

Χθες, τα λατομεία της Χασάμπαλης (Συκούριο) επισκέφθηκαν καθηγητές και φοιτητές του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, οι οποίοι ξεναγήθηκαν στο χώρο μαθαίνοντας για την ιστορία του από αρχαιολόγους της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας και τον λέκτορα Γεωλογίας του ΑΠΘ κ. Βασίλη Μέλφο, μελετητή των εν λόγω λατομείων και του πράσινου θεσσαλικού λίθου.

Σύμφωνα με τον κ. Μέλφο «μέρη του πράσινου λίθου των λατομείων κοσμούν το ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, το ναό Καπέλα Σιξτίνα (Cappella Sistina) στη Ρώμη, το ναό Σάντα Μαρία Ντι Πόπολο επίσης στη Ρώμη, τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, στο Πάνθεον, δημόσια κτίρια της Βενετίας, το Grecian Hall του Pavlosk Palace στην Αγία Πετρούπολη κ.ά., ενώ απεικονίζεται ακόμη και σε έργα του Μιχαήλ Άγγελου, του Ραφαήλ και άλλων ζωγράφων της Αναγέννησης.

Αν και καθαρά ελληνικό θεσσαλικό πέτρωμα, παρ’ όλα αυτά η εκμετάλλευσή του από Ιταλούς εμπόρους άλλαξε και την ταυτότητά του, καθώς σύμφωνα με τον κ. Μέλφο στα πρώτα χρόνια της Αναγέννησης ονομάστηκε «Verde antico» που σημαίνει «αρχαίο πράσινο» και διακινήθηκε στην αγορά της εποχής εκείνης ως ιταλικό μάρμαρο, γεγονός που οφείλεται στους Ιταλούς οι οποίοι έκαναν την εμπορία και τη διακίνησή του σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να αποκτήσει «ιταλική ταυτότητα».

Αναλυτικότερα για τον «Πράσινο Θεσσαλικό Λίθο», που εξορύχτηκε επί αιώνες από τα λατομεία της Χασάμπαλης αλλά και για την ιστορία του, ο κ. Μέλφος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η τοποθεσία Χασάμπαλη του Νομού Λάρισας συνδέεται με μία από τις σημαντικότερες πτυχές της ιστορίας της Θεσσαλίας, αφού για περίπου 2.000 χρόνια προμήθευε με τα σπάνια και πολύτιμα πετρώματά της σχεδόν όλο τον κόσμο. Αυτός ο ασύγκριτος και μεγαλοπρεπής πράσινος θεσσαλικός λίθος χρησιμοποιήθηκε στην αρχιτεκτονική δίνοντας ιδιαίτερο κάλλος σε μνημεία, ανάκτορα και παλάτια, δημόσια λουτρά, πολυτελείς κατοικίες, ναούς και τεμένη. Από τη Ρωμαϊκή εποχή και ιδιαίτερα κατά τη Βυζαντινή περίοδο, αλλά και στην Αναγέννηση και στα Οθωμανικά χρόνια, το πέτρωμα αυτό ήταν περιζήτητο για την ποιότητα και τη μοναδικότητά του, χαρακτηριστικά που το έκαναν πανάκριβο».

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η περιοχή γύρω από το λόφο της Χασάμπαλης παρουσιάζει μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού κατοικήθηκε από τα πανάρχαια χρόνια, χάρη στην προστασία που παρείχε το μεγάλο βουνό, ο Κίσσαβος, αφενός και οι δύο λίμνες που το περιέβαλλαν στο παρελθόν, η Κάρλα στα νότια και η Νεσσωνίδα στα δυτικά.

Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή εκπαιδευτική ξενάγηση, τους φοιτητές συνόδευε ο επίκουρος καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννης Βαραλής, ενώ εκ μέρους του Δήμου Τεμπών παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τεμπών κ. Αστέριος Σαΐτης και ο αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Έξαρχος.