Στην αξιοποίηση της ομορφιάς της πόλης των Χανίων και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων της, ώστε η πλούσια κληρονομία του παρελθόντος να γίνει αφορμή για καινούριες προοπτικές στο παρόν και στο μέλλον, στοχεύουν οι εκδηλώσεις, με θέμα: «Χανιά – Βενετία, Χθες & Σήμερα», που διοργανώνονται στο Μεγάλο Αρσενάλι των Χανίων από τις 23 έως και τις 30 Οκτωβρίου.

Όπως επισημάνθηκε την Παρασκευή 21/10/2011, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου στο Δημοτικό Κατάστημα των Χανίων τα Χανιά και η Βενετία αποτελούν δύο πόλεις στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, με απαράμιλλη ομορφιά τόσο από αρχιτεκτονικής όσο και από πολιτισμικής άποψης.

«Η δημοτική αρχή των Χανίων βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και το MARCO POLO SYSTEM, υπογράφοντας μάλιστα σχετικό πρωτόκολλο για την ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς Δήμου Χανίων και Περιφέρειας Βενετίας».

Στην επισήμανση αυτή προχώρησε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου ο Αντιδήμαρχος Χανίων, αρμόδιος για θέματα πολιτισμού, Δημήτρης Λειψάκης, προσθέτοντας ότι στην παρούσα κρίσιμη περίοδο μέσω του πολιτισμού μπορούν να προκύψουν πολύτιμες λύσεις.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Λειψάκης οι εν λόγω εκδηλώσεις εντάσσονται στη συνολική προσπάθεια της δημοτικής αρχής για ανάδειξη και προστασία του Ενετικού Λιμένα και της Παλιάς Πόλης των Χανίων.

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Κέντρου Ιταλικής γλώσσας «Centro Galileo», Gabriele Beltrame, επεσήμανε ότι οι εκδηλώσεις στοχεύουν στην ανάδειξη των βενετσιάνικων στοιχείων της πόλης των Χανίων και της γενικότερης παρουσίας της Βενετίας στην Κρήτη.

Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από τον Δήμο Χανίων σε συνεργασία με την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ – Κ.Α.Μ., το Marco Polo System και το Κέντρο Ιταλικής Γλώσσας, Centro Galileo. Η είσοδος στις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη για το κοινό.