Τα θεμέλια της Πομπηίας, αρχαιολογικού χώρου και Μνημείου της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, εξακολουθούν να τρίζουν και επί του νυν υπουργού Πολιτισμού: Αρχαίο τείχος κοντά στην πύλη Porta di Nola κατέρρευσε τη νύχτα της προηγούμενης Παρασκευής, ύστερα από σφοδρές βροχοπτώσεις, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA. Κάμποσα κυβικά μέτρα χαλάσματα είναι αυτό που απέμεινε από το τείχος, σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές. Η αστυνομία σφράγισε την περιοχή γύρω από τα ερείπια.

Τον προηγούμενο χρόνο είχαν καταρρεύσει αρκετά κτίρια της αρχαιολογικής θέσης, μεταξύ των οποίων η Schola Armaturarum («Οίκος των Μονομάχων»). Στο κτίριο αυτό με τις νωπογραφίες, οι μονομάχοι της αρχαίας Ρώμης εξασκούνταν πριν από τη μάχη.

Ο τότε υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας Sandro Bondi, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι δεν έδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την προστασία των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας, παραιτήθηκε την περασμένη άνοιξη. Ο νυν υπουργός Πολιτισμού ο οποίος τον διαδέχθηκε, Giancarlo Galan, υποσχέθηκε να κάνει περισσότερα για τη διατήρηση της Πομπηίας. Η κατάρρευση του τείχους προκάλεσε κατηγορίες ενάντια στην ιταλική κυβέρνηση ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.