Στο πολυνομοσχέδιο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα στα κοινοβουλευτικά όργανα αντιτίθεται με κάθε τρόπο ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου των εκπροσώπων του συνδικαλιστικού οργάνου των μονίμων αρχαιολόγων του ΥΠΠΟΤ, εάν αυτό το νομοσχέδιο ψηφιστεί, οι εργαζόμενοι οδηγούνται στη φτώχεια ενώ διαλύεται κάθε έννοια δημοσίου, κοινωνικής πρόνοιας και κοινωνικών αγαθών.

“Με μια μονοκοντυλιά μειώνει συντάξεις και εφάπαξ, που έχουν πληρωθεί από τους ίδιους τους υπαλλήλους εδώ και χρόνια, αφαιρώντας το 30% των αποταμιεύσεων (όχι μόνο των προς σύνταξη συναδέλφων, αλλά ακόμη και αυτών που έχουν ζητήσει σύνταξη από την 1/1/2010) και συγκαλύπτοντας την επί πολλά χρόνια κακόβουλη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών μας Ταμείων”, αναφέρει το κείμενο, πριν συνεχίσει με το γεγονός ότι ένας νεοδιοριζόμενος αρχαιολόγος – αν υπάρξει – θα αμείβεται σύμφωνα με τα νέα μέτρα με 700 ευρώ. Το μέγιστο δε των αποδοχών του μετά από 35 χρόνια θα φτάνει μόλις τα 1405 ευρώ.

Το πολυνομοσχέδιο επίσης καταργεί όλες τις κενές οργανικές θέσεις και τις οργανικές θέσεις όσων συνταξιοδοτούνται, προκαλώντας μια τεράστια συρρίκνωση κρίσιμων τομέων του δημόσιου τομέα, αποδυναμώνοντας δραματικά τις Εφορείες Αρχαιοτήτων, ενώ εισάγει τον θεσμό της «προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας» για τους μόνιμους πολιτικούς υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει πάνω από 33 χρόνια υπηρεσίας και το 53ο έτος. και επεκτείνει τον θεσμό της «εφεδρείας» για τους αορίστου χρόνου υπαλλήλους του δημοσίου τομέα. “Είναι απαράδεκτο και αστήριχτο νομικά να χρησιμοποιείται η έννοια της «διαθεσιμότητας», που με βάση τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα επιβάλλεται σε περιπτώσεις παραπτωμάτων, για υπαλλήλους που έχουν προσφέρει έργο χρόνων στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, με πενιχρούς μισθούς και χωρίς καμία στήριξη” .

Το κείμενο αναφέρεται επίσης  στην αλλαγή του βαθμολογίου, με την υποβάθμιση των εν ενεργεία υπαλλήλων. Επίσης λόγω της προαπαιτούμενης ειδικής ποσόστωσης, οι “προακτέους” που δεν θα μπορούν να προαχθούν και θα μένουν μισθολογικά καθηλωμένοι ακόμη και αν έχουν όλα τα προσόντα για να βρεθούν σε ανώτερο βαθμό. Την ίδια στιγμή “που εκδιώκει στην «διαθεσιμότητα» Προϊστάμενους που έχουν κριθεί αξιοκρατικά για τη θέση αυτή, δίνει στον Υπουργό την αρμοδιότητα να διορίσει όποιον Προϊστάμενο θέλει στις Υπηρεσίες! Με την πρόφαση της «έκτακτης κατάστασης» ξαναγυρνάμε στο κομματικό κράτος με άρωμα άλλων εποχών”. Ακόμη, το πολυνομοσχέδιο προαναγγέλλει απολύσεις για τη διετία 2012-2013, με τις προβλέψεις για αναδιάρθρωση όλου του δημοσίου, κατάργηση των υπαρχόντων Οργανισμών, μετακίνηση υπαλλήλων από Υπουργείο σε Υπουργείο ή Περιφερειακή Διοίκηση, υποχρεωτικές μεταθέσεις, μετατάξεις και απολύσεις όσων «πλεονάζουν. Η διαμαρτυρία αγγίζει και τους εκτάκτους αρχαιολόγους καθώς το νομοσχέδιο καταργεί την ισχύ των κατώτερων αμοιβών των συλλογικών συμβάσεων. “Οι συνάδελφοί μας στον ιδιωτικό τομέα θα δουλεύουν πλέον με τους μισθούς που θα καθορίζει μονομερώς ο εργολάβος”, αναφέρει ο ΣΕΑ, ενώ σε άλλο σημείο του κειμένου αναφέρεται: “ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ. Δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις παλιών-νέων, προϊστάμενων-υφιστάμενων κ.λπ. Όποιος προσπαθεί να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσά μας, αποσκοπεί μόνο στην διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας”.

“Το νομοσχέδιο αυτό διαλύει την Αρχαιολογική Υπηρεσία, την αρχαιότερη και πλέον αποκεντρωμένη Υπηρεσία του ελληνικού κράτους. Ο στόχος για την επόμενη περίοδο είναι προφανής: Η απρόσκοπτη υλοποίηση του συμφωνηθέντος “fast track” και η, υπό συνοπτικές διαδικασίες, παράδοση άνευ όρων στους παντοειδείς κερδοσκόπους των περιοχών των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της χώρας (με προνομιακή θέση και γεωμορφολογία), με την αποδυνάμωση του κείμενου καθεστώτος προστασίας τους και του μόνου αρμόδιου κατά το Νόμο ενιαίου δημόσιου φορέα που εγγυάται την προστασία αυτή. Η πολύχρονη νομική, επιστημονική και διοικητική εμπειρία των παλαιότερων συναδέλφων αρχαιολόγων, που αυτή τη στιγμή εκδιώκονται, είναι το πρώτο βήμα για την επίτευξη του παραπάνω στόχου. Τα επόμενα βήματα θα αφορούν τη συρρίκνωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την πιθανή υπαγωγή της στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση, με κίνδυνο να χαθεί κάθε ίχνος ενιαίας προστασίας”

Με αφορμή τα παραπάνω, ο ΣΕΑ κάλεσε σε κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται αυτήν την εβδομάδα. Ήδη οι χώροι πολιτισμού – μουσεία και αρχαιότητες –  είναι κλειστοί, ενώ οι εργαζόμενοι σε φορείς πολιτισμού έχουν ήδη προχωρήσει σε καταλήψεις χώρων εργασίας. Οι αρχαιολόγοι θα συμμετάσχουν επίσης στο συλλαλητήριο της 15ης Νοεμβρίου, ενώ καλούν τους συναδέλφους τους από ξένες αρχαιολογικές σχολές να τοςυ συμπαρασταθούν.

“ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΜΑΣΤΕ με το σύνολο του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο-έκτρωμα. Διεκδικούμε ένα άλλο δημόσιο, όχι ένα διαλυμένο δημόσιο που όλες του οι λειτουργίες θα περάσουν σταδιακά στον ιδιωτικό τομέα και τα κοινωνικά αγαθά θα προσφέρονται μόνο σε όσους έχουν να πληρώσουν. Απευθυνόμαστε και στην υπόλοιπη κοινωνία και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα: η διάλυση των κοινωνικών αγαθών και η ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας και του πολιτισμού μάς αφορά όλους.

Τί ζητούν όμως οι αρχαιολόγοι:

Βασικό αίτημα αποτελεί το να μήν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, ενώ δηλώνουν ότι ακόμη και αν ψηφιστεί θα κινηθούν νομικά. Ζητούν επίσης να μην ισχύσει η «διαθεσιμότητα» και η «εφεδρεία»για την Αρχαιολογική Υπηρεσία. “Ο πολιτισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό, πλάι στην παιδεία και την υγεία. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία αποτελεί παραγωγική υπηρεσία, με 250 έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ σε όλη την Ελλάδα, με συμβολή στην βιώσιμη τοπική ανάπτυξη, στην πολιτιστική εκπαίδευση και στην τόνωση του τουρισμού[…]Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ να εξασφαλίσει άμεσα την εξαίρεση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από την «διαθεσιμότητα» και την «εφεδρεία» (όπως εξαιρέθηκαν οι κλάδοι της υγείας και της παιδείας). Σε αντίθετη περίπτωση, θα είναι υπεύθυνη για την αναγκαστική απόλυση δεκάδων επιστημόνων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και για τη διάλυση της προστασίας των μνημείων με όλες τις συνέπειες.” Απαιτούν επίσης τον σεβασμό στον υπάρχοντα Οργανισμό του ΥΠΠΟΤ: άμεση πρόνοια για όσους εργαζόμενους θέλουν να μετατεθούν, προστασία των κενών οργανικών θέσεων και όσων έχουν δεσμευτεί για μεταθέσεις, μετατάξεις ή διορισμούς συναδέλφων, απαίτηση για να επανέλθει στο apografi.gov ο φορέας απασχόλησης στο ορθό «ΥΠΠΟΤ/ΓΓ Πολιτισμού», καμία συγχώνευση Εφορειών Αρχαιοτήτων και Περιφερειακών Υπηρεσιών.

 

Οι εκπρόσωποι των αρχαιολόγων θα δώσουν συνέντευξη τύπου την Δευτέρα 17/10 στο κτίριο του ΣΕΑ.