Με ιδιαίτερα σύντομες διαδικασίες από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, έφτασε την Τρίτη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) το θέμα της συγκρότησης εκτιμητικών επιτροπών σχετικά με τα τελευταία τρία μεγάλα κρούσματα αρχαιοκαπηλίας και κατάσχεσης πίνακα που συγκλόνισαν τον ελληνικό χώρο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την υπόθεση του ανεκτίμητου πίνακα του Φλαμανδού ζωγράφου Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς «Το κυνήγι του Καλυδώνιου Κάπρου», που εκλάπη στις 13 Ιουνίου 2001 από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Γάνδης και κατασχέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2011 στα χέρια δύο Ελλήνων.

Ο πιστοποιημένα αυθεντικός πίνακας του μεγάλου καλλιτέχνη με ένα από τα πιο προσφιλή θέματα του κοσμοπολίτη Ρούμπενς αλλά και της αριστοκρατίας της εποχής, το κυνήγι, θα εκτιμηθεί από τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης και του Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου (ΕΠΜΑΣ), η οποία ορίστηκε και πρόεδρος της Εκτιμητικής Επιτροπής, την Όλγα Μεντζαφού, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συλλογών και Μουσειολογικού Προγραμματισμού της ΕΠΜΑΣ και τον Αθανάσιο Σωτηρίου, Ιστορικό της Τέχνης από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών του ΥΠΠΟΤ.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά στην κατάσχεση τριών προϊστορικών χάλκινων αντικειμένων, μιας μετάλλινης σφραγίδας, ενός χειρογράφου στην αραβική γλώσσα και ενός Κορανιού με χρυσές επιγραφές, η αξία του οποίου ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από το 2ο Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας την 1η Σεπτεμβρίου 2011, με τη σύλληψη έξι ατόμων. Στην εκτιμητική επιτροπή θα συμμετέχουν η Ελένη Παπάζογλου, Προϊσταμένη της Συλλογής Προϊστορικών στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείου, η οποία θα είναι και πρόεδρος της Επιτροπής, η Ελένη Κονδύλη, καθηγήτρια στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και η Στυλιανή Σαμπανοπούλου, αρχαιολόγος στην 9η ΕΒΑ.

Η τελευταία υπόθεση αφορά την κατάσχεση του αμύθητου θησαυρού της αρχαίας Μακεδονίας, που εξιχνιάστηκε στις 6 Οκτωβρίου από αστυνομικούς του 2ου Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, οι οποίοι, προσποιούμενοι τους ενδιαφερόμενους αγοραστές, συνέλαβαν δύο άτομα στην περιοχή Γερακαρού Θεσσαλονίκης. Οι δράστες προσπάθησαν να πουλήσουν τα δεκάδες αρχαία αντικείμενα, που εκτιμάται ότι ανάγονται στα τέλη του 6ου αιώνα π.Χ., στους αστυνομικούς έναντι του ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ των αντικειμένων αυτών, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν τα χρυσά ελάσματα, πιθανόν από τάφο, που κοσμούσαν αρχαίες περικεφαλαίες και όπλα, καθώς και οι χρυσές πατούσες, που τοποθετούνταν τιμητικά στον νεκρό για το αθάνατο βάδισμά του στον Άδη. Την εκτιμητική επιτροπή θα συγκροτήσουν η Πολυξένη Βελένη, προϊσταμένη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, που ορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής, η Λίλλιαν Αχειλαρά, προϊσταμένη στην ΙΣΤ′ ΕΠΚΑ και η Αγγελική Κοτταρίδου, προϊσταμένη στην ΙΖ′ ΕΠΚΑ.