Εργαστήρι 200.000 ετών όπου εργαλεία παράγονταν σε μεγάλους αριθμούς, και μάλιστα με τρόπο που θυμίζει μια σύγχρονη μονάδα μαζικής παραγωγής ισχυρίζονται ότι αποκάλυψαν αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Η αρχαιολογική ομάδα εργάζεται στη θέση Κάσεμ, στους λόφους της Σαμάρειας, όπου έχει εντοπιστεί παλαιολιθική εγκατάσταση. Το σπήλαιο δημιουργήθηκε από σεισμική δραστηριότητα πριν από πάνω από 200.000 χρόνια πριν, για να κλείσει με παρόμοιο τρόπο αργότερα. Στο μεσοδιάστημα όμως αποτέλεσε την κατοικία μιας ομάδας ανθρώπων που εντάσσεται στον “Αχελαιο-Γιαβρούδιο” πολιτισμό και κατασκεύαζε λίθινα εργαλεία. Αυτά τα εργαλεία ήταν που άφησαν κατάπληκτους τους ειδικούς με τον αριθμό και τη μορφή τους.

Πέρα από τις τεράστιες ποσότητες που βρέθηκαν, τα αντικείμενα ήταν τέλεια κατασκευασμένα καθώς και εργονομικά:  χρηστικά κάλυπταν όλα τα στάδια που μεσολαβούν από το κυνήγι ενός ζώου μέχρι το σφάξιμό του ενώ μια κοίλη επιφάνεια στην πλευρά κάθε λεπίδας επέτρεπε στον πρωτόγονο νοικοκύρη να τα κρατά με ασφάλεια και άνεση. Στο χώρο βρέθηκαν επίσης κατάλοιπα εστίασης, γεγονός που υπαγορεύει ότι οι πρωτόγονοι κάτοικοι του σπηλαίου όχι μόνο ειδικεύονταν στην κατασκευή εργαλέιων, την οποία εκτελούσαν μαζικά, αλλά σιτίζονταν και στο χώρο – όπως ακριβώς θα γινόταν με το εστιατόριο ενός σύγχρονου εργοστασίου!

Στη θέση βρέθηκαν επίσης δόντια 400.000 ετών Λίγα είναι γνωστά για τον τύπο των ανθρωπιδών αυτών, που προηγούνται κάπως του Χόμο Σάπιενς. Φαίνεται όμως ότι οι δεξιότητες και η οργανωτικότητά τους όπως ανιχνεύονται από τα εργαλεία τους διευρύνει την ανθρώπινη ιστορία για κάποιες χιλιάδες χρόνια…