Ο Μοστάφα Αμίν είναι από το τέλος της περασμένης εβδομάδας ο νέος Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων  (SCA) της Αιγύπτου, ο οποίος αντικατέστησε τον Μοχάμεντ Αμπντ Ελ Φατάχ, μετά από επιμονή του τελευταίου να παραιτηθεί.

Τους τελευταίους μήνες, τα αρχαιολογικά πράγματα στην Αίγυπτο είχαν εξελιχθεί σε θρίλερ. Η αντικατάσταση του Ζάχι Χαουάς με τον Μοχάμεντ Αμπντ Ελ Φατάχ από την θέση του επικεφαλής της υπηρεσίας που χειρίζεται τις αρχαιότητες στη γειτονική χώρα δεν φαίνεται να έλυσε και τα προβλήματα των χιλιάδων, αποροσδιόριστου μέλλοντος, εργαζομένων στην αρχαιολογία, που προέβαιναν συχνά σε κινητοποιήσεις. Το γεγονός αυτό συντέλεσε στην παραίτηση του Αμπντ Ελ Φατάχ στα τέλη του προηγούμενου μήνα, η οποία όμως δεν έγινε εξαρχής δεκτή από τον πρωθυπουργό Εσάμ Σαράφ. Η επιμονή του Αμπντ Ελ Φατάχ να παραιτηθεί – δεν υπέκυψε ούτε στην “υπουργοποίησή” του, που προτάθηκε από τον Σαράφ – οδήγησε τελικά στον διορισμό νέου Γενικού Γραμματέα : του Μοστάφα Αμίν, ειδικού στις Κοπτικές και Ισλαμικές Αρχαιότητες.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση, ο νέος ισχυρός άνδρας των αιγυπτιακών αρχαιοτήτων έσπευσε να διαβεβαιώσει τους αγανακτισμένους εργαζόμενους στις αρχαιότητες ότι θα προχωρήσει στην πρόσληψη όλων των έκτακτων που έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια εργασίας στο SCA: 4.065 ατόμων σε πρώτη φάση, και άλλων 12.000 στη συνέχεια. Πρόσθεσε όμως ότι είναι αδύνατον να προβεί σε προσλήψεις νέων εργαζομένων, αφήνοντας έτσι “απ΄έξω” τους πρόσφατους αποφοίτους αρχαιολογικών τμημάτων.

Εκτός από τη ρύθμιση του χάους που έχει προκληθεί με τις προσλήψεις και την αναδιοργάνωση του SCA, ο νέος Γενικός Γραμματέας επιβεβαίωσε ότι θα ασχοληθεί με μεγάλα έργα που εκκρεμούν όπως η ολοκλήρωση του Grand Egyptian Museum  στη Γκίζα και το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού. Θα συνεχίσει, τέλος, την  – ευρέως αμφισβητούμενη λόγω των κοινωνικών της παραμέτρων –  ανάπλαση της Λεωφόρου των Σφιγγών στο Λούξορ.