Πολυτελής κατοικία που χρονολογείται 2.000 χρόνια πριν, στη ρωμαϊκή περίοδο, αποκαλύφθηκε στην περιοχή της Σμύρνης. Το 400 τετραγωνικών μέτρων κτίριο έχει πολλά δωμάτια, λουτρό και κουζίνα.

«Ο μεγάλος αριθμός δωματίων, το λουτρό και η κουζίνα μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εδώ θα πρέπει να κατοικούσε μια εύπορη οικογένεια μαζί με τους δούλους της. Από τα ευρήματα των ανασκαφών συνάγουμε συμπεράσματα και για τον τρόπο ζωής τους», σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Akın Ersoy, που διευθύνει τις ανασκαφικές εργασίες.

Το εύρημα βρέθηκε στο πλαίσιο των ανασκαφών της αρχαίας πόλης της Σμύρνης, οι οποίες διενεργούνται από το Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο φως κατοικία στο κεντρικό τμήμα της πόλης από την αρχή των ανασκαφών, τρία χρόνια πριν, κατά τον Ersoy.

Η κατοικία, που πιστεύεται πως ήταν διώροφη, διαθέτει πολλά δωμάτια διατεταγμένα γύρω από εσωτερική αυλή. Το λουτρό και η κουζίνα είχαν αρχικά κατασκευαστεί ως ενιαίος χώρος και χωρίστηκαν αργότερα μέσω ενός τοίχου.