Μια εκδήλωση αφιερωμένη στον Σερ Πάτρικ Λι Φέρμορ διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου 2011 το Μουσείο Μπενάκη. Γνωστοί και φίλοι του από την Ελλάδα και την Αγγλία, ανάμεσα στους οποίους ο Βρετανός Πρέσβης Δρ. David Landsman, ο διευθυντής του Βρετανικού Συμβουλίου Richard Walker και η Artemis Cooper, βιογράφος του αξέχαστου Paddy – όπως ήταν γνωστός στους φίλους του ο μεγάλος διανοητής – , συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του, στην περιοχή Καλαμίτσι της Καρδαμύλης, «για ένα κρασί στη μνήμη του» (όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Μουσείου Μπενάκη). Η παιδεία, η ζεστασιά, η γενναιότητα, η ζωντάνια και η ευγένεια του Πάτρικ Λι Φέρμορ ζωντάνεψαν και πάλι στις καρδιές όλων όσων παρεβρέθηκαν.

O Σερ Πάτρικ Λι Φέρμορ απεβίωσε στις 10 Ιουνίου του 2011, σε ηλικία 96 ετών, στο Dumbleton της Αγγλίας. Για πολλά χρόνια ζούσε στη Μεσσηνιακή Μάνη, σε σπίτι που κατασκεύασε ο ίδιος σε σχέδια του Νίκου Χατζημιχάλη, ενώ διατηρούσε στενή φιλία με τον Άγγελο Δεληβορριά και είχε επαφές με την Ειρήνη Καλλιγά αλλά και τον ίδιο τον Αντώνη Μπενάκη. Δεν ήταν τυχαίο λοιπόν που ο Πάτρικ Λι Φέρμορ διάλεξε εν ζωή να δωρίσει το σπίτι του στο Μουσείο Μπενάκη. Έτσι, είχε συμφωνηθεί από τον δωρητή και το Μουσείο ότι το σπίτι θα χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία ερευνητών, ποιητών και πεζογράφων, που επισκέπτονται την Ελλάδα για να εργαστούν μερικούς μήνες. Παράλληλα για ορισμένα χρονικά διαστήματα το Μουσείο Μπενάκη θα έχει τη δυνατότητα ενοικίασης της κατοικίας προκειμένου να εξασφαλίζει τα έξοδα συντήρησης και φιλοξενίας. Μόλις λοιπόν ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή της βιβλιοθήκης και του αρχείου και πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης του σπιτιού, η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη θα γνωστοποιήσει τους τρόπους λειτουργίας του χώρου.

«Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ άλλωστε, ήταν περισσότερο Καρδαμυλίτης και λιγότερο Εγγλέζος• ένας καθαρόαιμος δηλαδή Μανιάτης, ένας πραγματικός Έλληνας, ένας πατριώτης…», ανέφερε ο διευθυντής του Μουσείου Άγγελος Δεληβορριάς στην ομιλία που έδωσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Και συνέχισε «Την αγάπη του μάλιστα για την Ελλάδα δεν την κατέγραψε μόνο σε όσα βιβλία της έχει αφιερώσει, αλλά και στην επιλογή του τόπου που επέλεξε για να ζήσει. Αυτή ακριβώς η αγάπη φαίνεται και από την απόφασή να κληροδοτήσει το σπίτι του στο Μουσείο Μπενάκη, έναν πνευματικό οργανισμό ταγμένο στην υπηρεσία του τόπου μας… θα παραμένουν ζωντανά τα ίχνη των βημάτων του στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, στην Αττική και τη Ρούμελη. Όπως ζωντανές θα παραμένουν οι αφηγήσεις των βιβλίων του, οι αναμνήσεις όσων τον έζησαν από κοντά, οι ιστορικές καταθέσεις του στους βωμούς της ελευθερίας, οι αύρες μιας προσωπικότητας συναρπαστικής. Η ευγνωμοσύνη του Μουσείου Μπενάκη ειδικότερα θα μπορέσει, ωστόσο, να μετρηθεί μόνο κατά τον βαθμό που θα εκπληρώσει τις παρακαταθήκες και τις επιθυμίες του ανθρώπου που το ευεργέτησε.»