Επικυρώθηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης, στη διάρκεια της πρώτης της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Ηράκλειο, η επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του έργου του αρχαιολογικού μουσείου της Ελεύθερνας. Μετά την προθεσμία των πέντε εργάσιμων ημερών, που είχαν σύμφωνα με το νόμο για να καταθέσουν ενστάσεις οι υπόλοιπες δώδεκα εργοληπτικές εταιρίες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, κάτι που δεν έγινε, η επταμελής επιτροπή κατέληξε σε αυτήν που προσέφερε την μεγαλύτερη έκπτωση και απέστειλε στο πανεπιστήμιο το σχετικό φάκελο.

Πρόκειται για εταιρεία του Ηρακλείου, και συγκεκριμένα την «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΚΡΗΤΙΚΗ Α.Ε.» η οποία προσέφερε έκπτωση της τάξης του 48,12%.

Το μουσείο έχει χωροθετηθεί στο νοτιοδυτικό άκρο του αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να βλέπει τις ανασκαφές ανεμπόδιστα αλλά και τον Ψηλορείτη. Το κτίριο, σύμφωνα με την μελέτη θα μοιάζει σαν να αναδύεται από τη γη.

Θα είναι ένας πολυχώρος αποθηκών και προβολής των εκθεμάτων με συνολικό εμβαδόν 1.630 τ.μ., εκ των οποίων τα 900 τ.μ. περίπου θα είναι ο ένας όροφος με το αίθριο και τα 730 τ.μ. το υπόγειο-αποθήκες.

Στο μουσείο θα υπάρχει αίθουσα προβολών και στην είσοδο θα τοποθετηθούν οθόνες αφής, προκειμένου ο επισκέπτης να μπορεί γρήγορα και εύκολα να έχει πληροφορίες για τα εκθέματα. Αφορούν ορισμένα από τα χιλιάδες εντυπωσιακά ευρήματα που έχουν έρθει στο φως από τις ανασκαφές των τελευταίων ετών. Περί τα 1.500 αντικείμενα μεταξύ των οποίων τα κτερίσματα των τάφων της Νεκρόπολης της Ορθής Πέτρας (χρυσά κοσμήματα ή από σπάνια υλικά, όπως αμέθυστος, φαγεντιανή, κορνεόλη, κεχριμπάρι, ορεία κρύσταλλος, ήλεκτρον, αιγυπτιακό μπλε, επίσης τελετουργικά αντικείμενα, ομφαλωτές γυάλινες φιάλες, σφραγιδόλιθοι, σκαραβαίοι, χάλκινα αγγεία, όπλα, κεραμική κ.ά.) θα εκτεθούν στο συνολικού εμβαδού 1.632 τ.μ. κτίριο (900 τ.μ. για το αίθριο και τον όροφο και 730 τ.μ. για τον ημιώροφο και το υπόγειο). Επιπλέον άλλα 4.000 περίπου ευρήματα θα εκτίθενται σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους του μουσείου.

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη τον όροφο (πλην του αίθριου) θα καταλαμβάνουν τρεις μεγάλοι χώροι εκθέσεων: ανατολικά, κεντρικά και δυτικά.

Μαζί με τη χωριστή αίθουσα προβολών και το χώρο εισόδου με τις οθόνες αφής (οι ημιυπαίθριοι χώροι του αίθριου θα δέχονται επίσης λίθινες αρχαιότητες), ο ωφέλιμος χώρος εκθέσεων καταλαμβάνει περίπου το 80% του εμβαδού του ορόφου.

Στο μουσείο θα υπάρχει επίσης Κέντρο Μελέτης (βιβλιοθήκη, γραφεία), καθώς και οι απαραίτητες υποδομές για τη λειτουργία του.