Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) παίρνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει εβδομάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων στις 1-7 Οκτωβρίου, στον πεζόδρομο της Τοσίτσα, προκειμένου να αποδειχθεί «ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος για την περιοχή, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι διαχείρισης του ιστορικού κέντρου», όπως αναφέρεται στο «Ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής» στις εκδηλώσεις, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΣΕΑ.

Αν και το θέμα του περιβάλλοντος χώρου του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της άσχημης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο πεζόδρομος της οδού Τοσίτσα, είναι γνωστό και έχει απασχολήσει τον Τύπο και την κοινή γνώμη, το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί από τους αρμόδιους φορείς. Η μάλλον πρωτοφανής γειτνίαση διακίνησης ναρκωτικών και του μεγαλύτερου μουσείου της χώρας υποδηλώνει αδιαφορία εκ μέρους της πολιτείας, ή τουλάχιστον έλλειψη ενδιαφέροντος και πρωτοβουλίας. Εάν αφήσουμε κατά μέρος τα προβλήματα μειωμένου προσωπικού του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που επίσης απασχόλησαν τον Τύπο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, και προσποιηθούμε ότι στο εσωτερικό του μουσείου όλα λειτουργούσαν όπως πρέπει, είναι μάλλον παγκοσμίως μοναδική η προσφορά, μαζί με την επίσκεψη των αρχαιολογικών θησαυρών, να παρέχεται –εντελώς δωρεάν- και ένα ζωντανό θέαμα σύγχρονης υποκουλτούρας και αστικού περιθωρίου, αλλά και μια περιήγηση στη “σκοτεινή” πλευρά της πόλης, όπου ανθεί η εγκληματικότητα και το εμπόριο παραισθησιογόνων ουσιών. Ωστόσο, επειδή στο σημείο σημειώθηκε ένας θάνατος, η υπόθεση παύει να είναι ένα ακόμη σύμπτωμα της χώρας όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, και η λέξη αδιαφορία για τη στάση της πολιτείας είναι μάλλον επιεικής χαρακτηρισμός.

Η πρωτοβουλία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για τη διοργάνωση μια εβδομάδας πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι, για τους λόγους αυτούς, ένα ενθαρρυντικό σημάδι, αν μη τι άλλο, πως υπάρχουν άνθρωποι ευαισθητοποιημένοι στο χώρο του πολιτισμού, οι οποίοι έχουν ιδέες και τις κάνουν πράξη.

Αναγνώστης