Την αρχαιότερη βρετανική παμπ όπου οι κάτοικοι της περιοχής έπιναν μπίρα και έτρωγαν μεζέδες, ηλικίας 4.600 ετών, θεωρούν πως εντόπισαν οι αρχαιολόγοι στην τοποθεσία Jarlshof των βρετανικών νησιών Σέτλαντ, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα www.dailyrecord.co.uk της Σκοτίας.

Μεταξύ των ευρημάτων, ανακαλύφθηκαν πολλές πέτρες χειρόμυλων, που χρησιμοποιούνταν για το άλεσμα του κριθαριού, ένδειξη ότι, εκτός από χώρος υποδοχής των γλεντζέδων της προϊστορικής εποχής, λειτουργούσε και ως αρτοποιείο. Το κτίριο που βρέθηκε περιλαμβάνει επίσης ένα σπίτι με μεγάλο υπόγειο που χρησίμευε ως «ψυγείο» για την αποθήκευση καπνιστών και παστών κρεάτων.

Οι κοινοτικές γιορτές με τη συνοδεία ποτού ήταν κάτι συνηθισμένο μεταξύ των προϊστορικών κατοίκων της περιοχής, θεωρεί ο δρ Noel Fojut, ενώ ισχυρίζεται ότι το να παρέχεις πολυτελή φιλοξενία ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να αποδεικνύεις και να ισχυροποιείς το κοινωνικό σου στάτους.

Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να διαλευκανθεί αν το μέρος ήταν πανδοχείο ή παμπ στο οποίο οι άνθρωποι πλήρωναν, ή αν πρόκειται για κάποιο κοινοτικό χώρο στον οποίο πρόσφεραν φαγητό και ποτό. Η περιοχή αυτή θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Βρετανίας. Ανακαλύφθηκε το 1890 έπειτα από καταιγίδα και περιλαμβάνει αρχαία κατάλοιπα που χρονολογούνται από το 2500 π.Χ. μέχρι τον 17ο αιώνα.