Χρηματοδότηση 28 εκατ. ευρώ θα διατεθεί στα Χανιά για έργα στον τομέα του πολιτισμού, στο πλαίσιο ενός συνολικού προγράμματος ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ που εκπονεί για όλη την Κρήτη το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Τα ανωτέρω ανακοίνωσε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας που είχε στα Χανιά με υπηρεσίες του υπουργείου στον νομό και φορείς υλοποίησης ενταγμένων έργων.

Όπως γνωστοποιήθηκε, το προσεχές διάστημα θα τεθεί σε ισχύ προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Χανίων, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ταμείου Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων (ΤΔΠΕ Α.Ε.), η οποία περιλαμβάνει έξι μελέτες που αφορούν το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τέσσερις που αφορούν τον Δήμο Χανίων.

Από το ποσό των 28 εκατ. ευρώ που αφορούν τον Νομό Χανίων, όπως τόνισε η κ. Μενδώνη, μείζονα έργα είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, η δημοπράτηση του οποίου είναι σε εξέλιξη και ο διαγωνισμός θα γίνει τις 4 Οκτωβρίου, και η Αποκατάσταση της οικίας Βενιζέλου, έργο που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ του Τουρισμού, με προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου έχει προγραμματιστεί από τον ΕΟΤ για την ερχόμενη εβδομάδα.

Η γ.γ. του Yπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού γνωστοποίησε ότι εξετάστηκε η συμπλήρωση του έργου που εκτελεί το υπουργείο στις οχυρώσεις, το οποίο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ και το οποίο είναι σε εξέλιξη, καθώς και σειρά συμπληρωματικών μελετών, οι οποίες μπορούν να εκπονηθούν από την επιστημονική επιτροπή του Ταμείου Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων, με τη συνέργεια του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Δήμου Χανίων και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν στη συνάντηση εργασίας, στην οποία κυριάρχησε η ανάδειξη της Δυτικής Τάφρου, ήταν η επισκεψιμότητα της νησίδας της Σούδας, της νήσου Θοδωρού και η δυνατότητα παραχώρησης της χρήσης του Φρουρίου Ιτζεδίν στον Δήμο Χανίων.