Μια από τις σημαντικότερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας των τελευταίων ετών, με σπείρα που είχε απλώσει τα πλοκάμια της στην Κρήτη και στην οποία μάλιστα συμμετέχουν δύο ιερείς, αποκαλύφθηκε από τις αρχές.

Ο ένας από τους δύο ιερείς, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει έδρα το χωριό συνελήφθη χθες, μαζί με άλλα πέντε άτομα, τέσσερα εκ των οποίων είναι επίσης από την Κρήτη.

Όπως γράφει η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο συλληφθείς ιερέας, που ιερουργεί σε ενορία της Ιεράς Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας, ταξίδεψε χθες στην Αθήνα μαζί με άλλα τέσσερα άτομα, που σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία προέρχονται από το Ζαρό, τη Γένα και το Ρέθυμνο. Μαζί με άλλο ένα μέλος της σπείρας με καταγωγή από την Αθήνα έκλεισαν ραντεβού με τους υποψήφιους αγοραστές μιας σειράς αρχαίων αντικειμένων τα οποία η σπείρα είχε στην κατοχή της.

Όλα τα αντικείμενα τα οποία διέθεταν προς πώληση ήταν εξαιρετικά πολύτιμα. Κύριο “μέρος” του εμπορεύματος ήταν ένα βαρύτιμο χρυσοποίκιλτο αραβικό αντίγραφο του Κορανίου, ηλικίας πάνω από 700 ετών (τοποθετείται στον 13ο αιώνα), το οποίο συμφώνησαν να αγοράσουν οι πελάτες. Όμως, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι πελάτες-αγοραστές με τους οποίους είχε κλειστεί το ραντεβού των 6 μελών της σπείρας, ήταν άνδρες της ΕΛΑΣ στων οποίων την παγίδα έπεσαν οι φερόμενοι ως αρχαιοκάπηλοι.

Το ραντεβού με την αστυνομία

Η παγίδα ήταν καλοστημένη και περιλάμβανε και πολλά παζάρια, αφού οι μυστικοί αστυνομικοί κατόρθωσαν να κατεβάσουν την τιμή εκκίνησης των 10 εκατομμυρίων – τα οποία ζητούσαν ο ιερέας και οι συνεργάτες τους – στα 5 εκατομμύρια ευρώ, που συμφωνήθηκε να καταβληθούν ως τίμημα, όχι μόνο για το Κοράνι, αλλά και για άλλα αντικείμενα τα οποία ήταν εξίσου πολύτιμα.

Το ραντεβού των δύο πλευρών για την οριστικοποίηση της συμφωνίας και την ανταλλαγή – χρήμα για Κοράνι και τα άλλα αντικείμενα – κλείστηκε στην μαρίνα της Βουλιαγμένης και όλοι οι εμπλεκόμενοι πήγαν επί τόπου. Μόλις ολοκληρώθηκε η “συναλλαγή”, οι αστυνομικοί αποκάλυψαν στους εμβρόνητους αρχαιοκάπηλους την αληθινή τους ταυτότητα. Φυσικά, αυτό που ακολούθησε ήταν η σύλληψη, τόσο του ιερέα όσο και των συνοδών του, που αμέσως μεταφέρθηκαν στη ΓΑΔΑ όπου και συνεχίζουν να κρατούνται.

Οι αστυνομικοί δοκίμασαν άλλη μία έκπηληξη όταν στο αυτοκίνητο με το οποίο είχαν έλθει στο ραντεβού οι έξι της σπείρας, βρήκαν και τα υπόλοιπα αντικείμενα. Μεταξύ τους περιλαμβάνονται πέντε ορειχάλκινα υστερομινωικά αγαλματίδια, καθώς και μία επίσης μεταλλική σφραγίδα, πιθανότατα της ίδιας εποχής.  εκτίμηση της αξίας αυτών των ευρημάτων δεν έχει γίνει ακόμη.

Σε επικοινωνία του δικτύου FlashNews με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριο, η Μητρόπολη περιμένει την επίσημη ενημέρωση από την Αστυνόμια, ώστε να πράξει “όχι όσα ορίζει ο νόμος, αλλά όσα ορίζουν το εκκλησιαστικό δίκαιο και οι ιεροί κανόνες”. Πάντως ο Μητροπολίτης δεν έκρυψε την αποδοκιμασία του για το ενδεχόμενο ιερωμένος να είναι αναμεμιγμένεος σε κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας.

Ανακοίνωση του ΥΠΠΟΤ

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία:

“συνελήφθησαν έξι Έλληνες, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 3 προϊστορικά χάλκινα αντικείμενα μάλλον Κρητικής προέλευσης, μία μετάλλινη σφραγίδα και ένα χειρόγραφο αραβικής γραφής”.