Οι Αμερικανοί αρχαιολόγοι που ερευνούν ναυάγιο της εποχής των κουρσάρων στις εκβολές του ποταμού Τσάγκρες του Παναμά απειλούνται με ποινικές κυρώσεις, επειδή δεν έχουν λάβει την απαιτούμενη άδεια. Η κυβέρνηση του Παναμά προτάσσει την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος έναντι των αρχαιολογικών ανακαλύψεων. Στόχος των επιστημόνων από τις ΗΠΑ ήταν να εξιχνιάσουν το μυστικό ενός από τους πιο διαβόητους πειρατές της Καραϊβικής.

Την περασμένη άνοιξη, Αμερικανοί ερευνητές ανέσυραν από τις εκβολές του ποταμού Τσάγκρες του Παναμά ευρήματα που ρίχνουν φως στην εποχή της πειρατείας. Ωστόσο, το Εθνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού του Παναμά τους κατηγορεί ότι διεξήγαγαν έρευνα στο ναυάγιο δίχως να έχουν πάρει την απαιτούμενη άδεια.

Συγκεκριμένα, η Λιζ Καστίγιο από το Ινστιτούτο Πολιτισμού ισχυρίζεται ότι οι αρχαιολόγοι το 2010 είχαν υποβάλει αίτηση χορήγησης άδειας για την υποθαλάσσια έρευνα της περιοχής. Η κυβέρνηση, όμως, είχε αρνηθεί να τους την παραχωρήσει, καθώς η περιοχή έχει κηρυχθεί προστατευμένη. Οι αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Τέξας ξεκίνησαν παρ’ όλα αυτά τις έρευνες ενός πλοίου που είχε βυθιστεί εκεί πριν από 340 χρόνια περίπου.

Το ναυάγιο, σύμφωνα με πληροφορίες των Αμερικανών ερευνητών, βρίσκεται κοντά στη βορινή παραθαλάσσια πόλη Κόλον. Πιστεύουν ότι πρόκειται για το “Satisfaction”, ένα από τα πέντε πλοία του στόλου του διαβόητου κουρσάρου Χένρι Μόργκαν, το οποίο έπεσε πάνω στον ύφαλο Λάγιας και βυθίστηκε στις εκβολές του ποταμού Τσάγκρες. Ο Μόργκαν, που καταγόταν από την Ουαλία, κατέλαβε το 1671 την υπό ισπανική κυριαρχία τότε πόλη του Παναμά και ήταν ένας από τους πιο γνωστούς πειρατές του 17ου αιώνα – αν και δεν φαίνεται να ήταν καλός ναυτικός, καθώς τα πιο πολλά από τα πλοία του στόλου του ναυάγησαν.