Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Ιουλίου η εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών υπό την αιγίδα του Δήμου Μακρακώμης και την υποστήριξη του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου των Απανταχού Μακρακωμιτών για την παρουσίαση του πενταετούς Αρχαιολογικού Προγράμματος Μακρακώμης 2011 – 2015.

Στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Μακρακώμης συγκεντρώθηκαν στις 8.30 μμ περισσότερα από 200 άτομα, κάτοικοι της περιοχής και των γύρω χωριών για να παρακολουθήσουν τις ομιλίες της Διευθύντριας του Προγράμματος και Προϊσταμένης της ΙΔ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Μαρίας – Φωτεινής Παπακωνσταντίνου και του Συνδιευθυντή του και Διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Arto Penttinen.

Η κ. Παπακωνσταντίνου ενέταξε την Ακρόπολη της Μακρακώμης στο γεωγραφικό πλαίσιο της κοιλάδας του Σπερχειού και της αρχαίας Αινίδας και ανέπτυξε διεξοδικά τους στόχους του προγράμματος οι οποίοι συνίστανται στην αρχαιολογική διερεύνηση της περιοχής της Ακρόπολης Μακρακώμης, της ευρύτερης κατανόησης της στρατηγικής σημασίας ολόκληρης της περιοχής διαχρονικά και της κατανόησης της επέμβασης διαφόρων γεωμορφολογικών διαδικασιών στο διασκορπισμό του αρχαιολογικού υλικού.

Ο κ. Penttinen αφού παρουσίασε συνοπτικά το έργο του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών στην Ελλάδα, μίλησε για τη μεθοδολογία και για τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας, σύμφωνα με τα οποία στην περιοχή της Ακρόπολης της Μακρακώμης αναπτύχθηκε ένας ακμαίος οικισμός από τα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. μέχρι το 2ο αιώνα π.Χ.

Η εκδήλωση έκλεισε με τους δραματοποιημένους μονόλογους από την Ορέστεια, τους οποίους παρουσίασε το ΘΕΣΜΑ (Θεατρικό εργαστήρι Σπερχειάδας – Μακρακώμης).

Η ΙΔ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών δεσμεύτηκαν για την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής σε ετήσια βάση σχετικά με την πορεία και τα αποτελέσματα των ερευνών, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος, προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής να έχουν άμεση και έγκυρη ενημέρωση για την ιστορία του τόπου τους.