Το Λούβρο προετοιμάζεται για να υποδεχθεί το κορυφαίο γεγονός του φετινού παρισινού φθινοπώρου. Τρεις μήνες σχεδόν πριν τα εγκαίνια της έκθεσης «Αρχαία Μακεδονία: Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», γιγάντιες φωτογραφικές πινακίδες έχουν ήδη αναρτηθεί στις δύο κύριες όψεις του Μουσείου εξαγγέλλοντας και σηματοδοτώντας τη μεγίστης σπουδαιότητας έκθεση.

Από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 16 Ιανουαρίου 2012, ολόκληρη η ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας από τους μυκηναϊκούς χρόνους μέχρι την ύστερη αρχαιότητα θα ξετυλιχθεί, σε εννέα θεματικές ενότητες, στα 1.100 τ.μ. της κεντρικής αίθουσας των περιοδικών εκθέσεων του Λούβρου.

Η έκθεση, που περιλαμβάνει περισσότερα από 600 αριστουργήματα, αποτελεί καρπό συνεργασίας Ελλήνων και Γάλλων ειδικών και έχει πρωταρχικό στόχο να συστήσει στο γαλλικό και διεθνές κοινό του μεγαλύτερου μουσείου του κόσμου τον αρχαιολογικό πλούτο του ελληνικού Βορρά, μια κληρονομιά της Ευρώπης εν πολλοίς άγνωστη ακόμη λόγω των αλλεπάλληλων σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων και ανακαλύψεων των τελευταίων 30 χρόνων στη Μακεδονία.

Από ελληνικής πλευράς στην έκθεση συμμετέχουν όλες οι Εφορείες Αρχαιοτήτων της Μακεδονίας (ΙΣΤ′, ΙΖ′, ΙΗ′, ΚΕ′ ΚΖ′, ΚΘ′, Λ′) και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Στα εκθέματα, εκτός των αρχαιοτήτων που θα δανείσει το ΥΠΠΟΤ, θα περιλαμβάνονται και μακεδονικές αρχαιότητες που υπάρχουν στις συλλογές του Λούβρου από τον 19ο αιώνα, αλλά και από τον Α′ Παγκόσμιο πόλεμο από τις εκστρατείες του Στρατού της Ανατολής (Armée d’Orient), κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά σε έκθεση του εξωτερικού. Επιπλέον, ως αντίδωρο, το Λούβρο θα δανείσει το 2012 στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στα 5 Μουσεία της πόλης, κορυφαία αριστουργήματα των συλλογών του.

Ο κατάλογος της έκθεσης, πάνω από 800 σελίδες, έχει γραφτεί με συμμετοχή 70 επιστημόνων, Ελλήνων και Γάλλων, και βρίσκεται στο τελικό στάδιο εκτύπωσης. Ταυτόχρονα, βρίσκεται υπό προετοιμασία μία σειρά παράλληλων εκδηλώσεων (εκπαιδευτικά προγράμματα, διαλέξεις για το κοινό, προβολή ταινιών με θέμα τη Μακεδονία και ένα μεγάλο διεθνές επιστημονικό συνέδριο), που θα εστιάσουν το ενδιαφέρον του παρισινού και διεθνούς κοινού στη Βόρεια Ελλάδα.