Για τέσσερις εβδομάδες, και συγκεκριμένα από τις 4 Ιουλίου μέχρι τις 5 Αυγούστου, 25 εθελοντές από όλο τον κόσμο θα εργαστούν με στόχο τη συντήρηση και αποκατάσταση του Θεάτρου Μεγαλόπολης καθώς και του Αρχαιολογικού Χώρου.

Το πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας υλοποιείται από τη μη κυβερνητική οργάνωση ΕΛΙΞ, στο πλαίσιο της δράσης της με στόχο τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, και σε συνεργασία με το Δήμο Μεγαλόπολης.

Στόχος των εθελοντών είναι να συνεισφέρουν καθημερινά, υπό τη καθοδήγηση αρχαιολόγων και ειδικά εκπαιδευμένων ομαδαρχών της ΕΛΙΞ, στις δρομολογημένες εργασίες της ΛΘ′ Εφορείας Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν αφορούν την αποκατάσταση της Ορχήστρας και των διαύλων για την αποχέτευση των όμβριων, την προετοιμασία του χώρου για μελλοντικές ανασκαφές, καθώς και τη δημιουργία μονοπατιών για τους επισκέπτες, τον καθαρισμό από τη βλάστηση και την αποκατάσταση της περιοχής γύρω από το Θέατρο.

Παράλληλα, η ΕΛΙΞ εγκαινιάζει τη συνεργασία της και με το Σωματείο «Διάζωμα», το οποίο στο πλαίσιο της σημαντικής πρωτοβουλίας του για την αναβίωση των Αρχαίων Θεάτρων της Ελλάδας και την επανένταξή τους στην κοινωνικο-πολιτιστική ζωή των πολιτών, υποστηρίζει τα προγράμματα εθελοντικής εργασίας και συμβάλει με ειδικούς επιστήμονες στην καθοδήγηση των εργασιών των εθελοντών.

Αντίστοιχες εθελοντικές δράσεις σε αρχαιολογικούς χώρους έχουν πραγματοποιηθεί από την ΕΛΙΞ στην «Χρυσοσπηλιά» στη Φολέγανδρο, στο «Ναό της Αιγύπτιας θεάς Ίσιδος» και στα «Ρωμαϊκά Λουτρά» στη Νέα Μάκρη, στη «Μινωική Έπαυλη» στα Πιτσίδια και στο χώρο της Ακροπόλεως στο Σμάρι της Κρήτης, στα «Ρωμαϊκά Λουτρά» και στη «Ρωμαϊκή Έπαυλη» στη Στρογγυλή Άρτας, καθώς και γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.