Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Μουσείων τον Οκτώβριο και είχε στόχο να εξετάσει τις επιπτώσεις της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής στη λειτουργία των πολιτιστικών ιδρυμάτων, πήραν μέρος 140 βρετανικά μουσεία.

Τα μουσεία ανέφεραν μείωση του ωραρίου λειτουργίας τους και απολύσεις υπαλλήλων, ως συνέπεια των οικονομικών μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση.

Το 86% των μουσείων των οποίων η χρηματοδότηση μειώθηκε κατά ¼ αναγκάστηκαν να προβούν σε μείωση του προσωπικού τους, ενώ τα μισά από αυτά περιόρισαν τις ώρες λειτουργίας τους.

Το 50% των ερωτηθέντων εκπροσώπων των μουσείων πιστεύουν ότι η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν θα επηρεαστεί αρνητικά μέσα στον επόμενο χρόνο.

Παρατηρήθηκε επίσης ότι στο 50% σχεδόν των πολιτιστικών ιδρυμάτων υπήρξε αύξηση του αριθμού εθελοντών που απαιτούνταν για να καλυφθούν οι μειώσεις προσωπικού.

Εθελοντές ή “λουκέτο”

«Η έρευνα δείχνει πως είναι μύθος ότι μπορείς να κάνεις περικοπές στη χρηματοδότηση δίχως να επηρεαστούν οι βασικές υπηρεσίες που προσφέρεις» είπε ο διευθυντής της Ένωσης Μουσείων Μαρκ Τέιλορ, και πρόσθεσε «(…) υπάρχει κίνδυνος, σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πόρτες των μουσείων να κλείσουν για πάντα».

Μερικά μουσεία έκλεισαν ήδη, άλλα αναγκάστηκαν να βάλουν εισιτήριο για να αυξήσουν τα έσοδά τους, ενώ ορισμένα επαφίενται πλέον στην ανταπόκριση των εθελοντών προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία τους.

Η άλλη άποψη

Ωστόσο το 10% των ερωτηθέντων είπαν πως οι αλλαγές που επέφεραν οι περικοπές ήταν αναγκαίες και, εν μέρει, ευνοϊκές.

«Δεν πιστεύω ότι αλλαγές αυτές μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα μουσεία πρέπει να μειωθούν [σε αριθμό] αλλά να γίνουν καλύτερες» είπε ο διευθυντής ενός μουσείου στο Γιόρκσαϊρ.

Ένας εκπρόσωπος μουσείου της Σκωτίας πρόσθεσε: «Μας έκανε να αναθεωρήσουμε τι προσφέρουμε στους επισκέπτες μας και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τα μουσεία μας και τις υπηρεσίες που παρέχουμε».