Το ποσό των 60.000 ευρώ για την κάλυψη της δαπάνης των ανασκαφικών τομών που διεξάγει η ΚΕ′ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η οποία θα διερευνήσει τον αρχαιολογικό χώρο κάτω από το Εθνικό Στάδιο Χανίων, ενέκρινε προς τον δήμο Χανίων η διοίκηση της ΟΠΑΠ ΑΕ.

Με επιστολή της στο δήμαρχο, Μανώλη Σκουλάκη, η προϊσταμένη της διεύθυνσης εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΟΠΑΠ ΑΕ, γνωστοποίησε την εν λόγω έγκριση, αποστέλλοντας παράλληλα το ιδιωτικό συμφωνητικό και την κατάσταση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, που θα πρέπει να υποβληθούν στην υπηρεσία, προκειμένου να προωθηθεί η οικονομική ενίσχυση.

Για τον ίδιο σκοπό το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού είχε εκταμιεύσει το ποσό των 40.000 €, το οποίο όμως δεν επαρκούσε για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Τα ευρήματα

Στο θέμα των διερευνητικών τομών κάτω από το Εθνικό Στάδιο Χανίων είχε αναφερθεί κατά την Β′ Παγκρήτια Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στην Κρήτη, η αρχαιολόγος της ΚΕ′ ΕΠΚΑ κα Ευθυμία Κατάκη, η οποία είχε δηλώσει:

«Η ΚΕ′ ΕΠΚΑ προχώρησε σε διερευνητικές δοκιμαστικές τομές το 2005 και το 2009, στο Εθνικό Στάδιο Χανίων στο κέντρο της πόλης […] Οι τομές που κάλυψαν περιμετρικά το μεγαλύτερο μέρος του Σταδίου, έφεραν στο φως ένα σημαντικό τμήμα του νεκροταφείου της αρχαίας Κυδωνίας του 4ου-3ου αιώνα π.Χ. κυρίως. Σε αρκετό βάθος από τη σημερινή επιφάνεια του εδάφους και μέσα σε παχύ στρώμα άμμου, αποκαλύφθηκαν ταφές ενηλίκων και εγχυτρισμοί παιδιών σε οξυπύθμενους αμφορείς ή κυψέλες. Τα αποσπασματικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που βρέθηκαν προς Βορρά φαίνεται να σχετίζονται επίσης με τη λειτουργία του νεκροταφείου».