Είναι βέβαιο ότι παρά το ότι έχουν επισκεφθεί το Ηρώδειο εκατομμύρια άνθρωποι, είναι λίγοι αυτοί που έχουν παρατηρήσει ότι στη δυτική εξωτερική πλευρά του δυτικού μετωπικού τοίχου του κοίλου του θεάτρου και σε ύψος 7 μέτρων από τη στάθμη της πλατείας υπάρχει ένας μαρμάρινος θυρεός.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μανόλη Κορρέ, ο θυρεός αυτός τοποθετήθηκε το 1855, πιθανόν από φιλέλληνες προς τιμή του Καρόλου Φαβιέρου. Ο Κάρολος Φαβιέρος στις αρχές Αυγούστου του 1826 έλαβε μέρος στη μάχη του Χαϊδαρίου. Αργότερα, στις 30 Νοεμβρίου 1826, με 530 άνδρες απέτρεψε την πολιορκία της Ακρόπολης, μεταφέροντας πολεμοφόδια, όμως έμεινε πολιορκημένος εκεί μέχρι τις 24 Μαΐου 1827, οπότε και συνθηκολόγησε. Η Γ′ Ελληνική Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας τον ανακήρυξε επίτιμο Έλληνα πολίτη.

Του απονεμήθηκε από τον Όθωνα ο Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Σωτήρος. Με το θάνατό του, το 1855, κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στον Ελληνικό στρατό και η Ακρόπολη φωταγωγήθηκε πένθιμα. Πιθανόν την ίδια χρονιά τοποθετήθηκε ο θυρεός.

Ο θυρεός είναι κατασκευασμένος από μάρμαρο που μεταφέρθηκε από την Καράρα της Ιταλίας. Φέρει ανάγλυφη παράσταση και επιγραφή στα λατινικά. Η επιγραφή βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, αφού έχει υποστεί σημαντικές φθορές από τη διάβρωση του μαρμάρου.

To Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση αποτοίχισης του μαρμάρινου θυρεού, με σκοπό τη μεταφορά του σε κλειστό χώρο για να μη διαβρώνεται από τη βροχή και τη συντήρηση του. Στη θέση αυτή μπορεί να τοποθετηθεί αντίγραφο της μαρμάρινης πλάκας, που θα κατασκευαστεί με χρήση νέου μαρμάρου.