Οι ιταλικές Αρχές αποκάλυψαν μνημειώδες άγαλμα, το οποίο πιστεύεται ότι αναπαριστά τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Καλιγούλα. Η αστυνομία κατέσχεσε το μαρμάρινο γλυπτό ύψους περίπου 2,5 μ. τον Ιανουάριο, αφού εντόπισε έναν άνδρα ο οποίος το μετέφερε σε ένα φορτηγό κοντά στη λίμνη Νέμι, νότια της Ρώμης. Λίγο μετά, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δύο ανδρών που διενεργούσαν παράνομη ανασκαφή σε κοντινή περιοχή. Οι Αρχές πιστεύουν ότι οι δύο άνδρες σκόπευαν να μεταφέρουν το άγαλμα και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα λαθραία εκτός χώρας και να τα πουλήσουν στη μαύρη αγορά.

Στους μήνες που ακολούθησαν, το άγαλμα, ηλικίας 2000 ετών, καθαρίστηκε. Όταν βρέθηκε, οι αρχαιοκάπηλοι το είχαν ήδη σπάσει σε μεγάλα κομμάτια. Η μορφή που αναπαριστά, η οποία φορά χιτώνα και είναι καθισμένη σε θρόνο, ταυτίστηκε με τον αυτοκράτορα Καλιγούλα, επειδή φορά caliga (ή καλίγια) – ένα είδος υποδημάτων που φορούσαν οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι από το οποίο ο αυτοκράτορας απέκτησε το παρωνύμιό του. Σύμφωνα με τον Σουητώνιο, ο Καλιγούλας, το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Γάιος Ιούλιος Καίσαρ Γερμανικός και γεννήθηκε το 12 μ.Χ., συνόδευε από μικρός τον πατέρα του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Εξαιτίας της μικρού μεγέθους της στολής του, οι στρατιώτες τον φώναζαν Caligula, που σημαίνει «μικρά σανδάλια».

Αντίθετα με το αθώο παρατσούκλι του, ωστόσο, ο Καλιγούλας μεγαλώνοντας απέκτησε τη φήμη ενός τυραννικού αυτοκράτορα, τον οποίο οι αρχαίοι ιστορικοί χαρακτηρίζουν βίαιο, νάρκισσο, έκφυλο, φαύλο, αιμομίκτη και εντελώς παράφρονα. (Ορισμένοι σύγχρονοι μελετητές αμφισβητούν την αντικειμενικότητα αυτών των πληροφοριών, ενώ άλλοι αποδίδουν την παραφροσύνη του Καλιγούλα σε κάποια ασθένεια, πιθανόν εγκεφαλίτιδα). Πέθανε στα χέρια του προσωπικού του φρουρού το 41 μ.Χ., δύο μήνες πριν κλείσει τέσσερα χρόνια στην εξουσία.

Χάρη στην αποκάλυψη του αγάλματος, σύντομα ίσως έχουμε περισσότερα στοιχεία στη διάθεσή μας για τον διαβόητο αυτοκράτορα της αρχαίας Ρώμης. Τον Απρίλιο, Ιταλοί αρχαιολόγοι ξεκίνησαν ανασκαφικές εργασίες στη θέση όπου οι αρχαιοκάπηλοι διενεργούσαν τη δική τους παράνομη ανασκαφή. Μέχρι στιγμής, έχουν φέρει στο φως τα κατάλοιπα ενός κτιρίου, που ενώ στην αρχή πίστευαν ότι επρόκειτο για μαυσωλείο, τώρα θεωρούν πιθανότερο να ήταν συγκρότημα λουτρών. Έχουν βρει, ακόμη, περισσότερα από 250 τέχνεργα, αλλά και θραύσματα από το σπασμένο άγαλμα.

Το εγχείρημα έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον ανάμεσα στους ιστορικούς, γιατί είναι γνωστό ότι ο Καλιγούλας περνούσε χρόνο στη λίμνη Νέμι και ίσως είχε εκεί κάποια βίλα. Είχε επίσης στην κατοχή του δύο πλοία, τα οποία ο Σουητώνιος περιγράφει ως πολυτελή πλοία αναψυχής, αγκυροβολημένα στη λίμνη. Κατάλοιπα των πλοίων αυτών είχαν έρθει στο φως τη δεκαετία του 1930.