Την έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή του νέου Μουσείου Σπάρτης σηματοδότησε η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου της περασμένης Δευτέρας να εγκρίνει την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την υλοποίησή του.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, στην εισήγησή του, επισημαίνοντας τις ελλείψεις που αφορούν την απουσία φακέλου και στη μη κατάθεση προμελέτης, υπενθύμισε τις ενέργειες στις οποίες ο ίδιος είχε προβεί ως υφυπουργός Πολιτισμού, ενώ κατηγόρησε τις μετέπειτα ηγεσίες του αρμόδιου υπουργείου για αδράνεια πάνω στο θέμα του μουσείου.

Όσον αφορά το κτίριο του ΧΥΜΟΦΙΞ που βρίσκεται εντός του οικοπέδου που προβλέπεται να κατασκευαστεί το νέο μουσείο, ο περιφερειάρχης δήλωσε πως «αποτελεί δουλεία, καθώς έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και συνεπώς προβληματικό οικονομικά και αρχιτεκτονικά».

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και φορείς της Λακωνίας, οι οποίοι χαιρέτισαν με ικανοποίηση τη στάση και τις ενέργειες του Περιφερειακού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας την εμπιστοσύνη τους στην αιρετή περιφέρεια, ενώ από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα, τόνισε ότι «η ανθρωπότητα απαιτεί το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα της σπουδαίας αυτής πόλης να εκτεθεί στο κοινό».

Ο κ. Τατούλης επεσήμανε ότι είναι αναγκαίο να επιδειχθεί μεγάλη σοβαρότητα και δημιουργικότητα από όλους, κατά τη διαχείριση του ζητήματος αυτού, υπογραμμίζοντας ότι «κατ’ αυτό τον τρόπο θα υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση, θα συγκροτηθεί ο φάκελος, θα δρομολογηθεί το κτιριολογικό πρόβλημα και θα συγκροτηθεί η προμελέτη». Τόνισε δε, πως για όλα τα έργα πολιτισμού στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εξασφαλιστεί υπερδέσμευση πόρων.