“Τα δημόσια Μουσεία στην κρίση: ο πολιτισμός ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως προϊόν”. Αυτός είναι ο τίτλος του θέματος που θα συζητηθεί στη συνέντευξη τύπου των εργαζομένων σε δημόσια μουσεία σε λιγότερο από μία ώρα.

Η ανακοίνωση της εκδήλωσης που προτάθηκε από το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων στις 08/07/2011, ανέφερε τα παρακάτω:

“Ως εργαζόμενοι στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και τα δημόσια Μουσεία το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ασφυκτική πραγματικότητα: ο οικονομικός στραγγαλισμός των δημόσιων Μουσείων, τμήμα της ελλιπούς χρηματοδότησης του χώρου του πολιτισμού, βαδίζει χέρι χέρι με την προσπάθεια απαξίωσης του επιστημονικού, ερευνητικού και παιδευτικού έργου που, μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, συνεχίζουν να παράγουν τα δημόσια Μουσεία.

Η συζήτηση που διεξάγεται δημόσια το τελευταίο διάστημα τείνει να εξαλείψει όχι μόνο την προσφορά των εργαζόμενων στα μουσεία και τα μνημεία, αλλά πολύ περισσότερο να επιβάλλει μια αγοραία αντίληψη για τα Μουσεία. Γιατί είναι γνωστό σε όλους, εργαζόμενους ή επισκέπτες των Μουσείων, ότι ο ρόλος του δημόσιου μουσείου δεν εξαντλείται στα έσοδα από τα χιλιάδες εισιτήρια. Τα δημόσια Μουσεία είναι πολυεπίπεδοι οργανισμοί, που διαφυλάττουν, εκθέτουν και προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά, προσφέρουν εκπαιδευτικό έργο διδάσκοντας μέσα από τα εκθέματά τους, αποτελούν τόπους παραγωγής επιστημονικής γνώσης, τόπους επαφής και διαλόγου του σύγχρονου πολιτισμού με την αρχαία κληρονομιά.

Το πολυεπίπεδο αυτό έργο καθίσταται ιδιαίτερα επίπονο σε μια συγκυρία που ο πολιτισμός αντιμετωπίζεται από την πολιτεία με τεράστια απαξίωση και παραδίδεται στην ιδιωτικοποίηση. Η κρίση που διανύουμε τείνει να μετατραπεί από οικονομική σε βαθύτατα κοινωνική και πολιτισμική, σε πραγματική κρίση αξιών.

Ως εργαζόμενοι στον πολιτισμό, στα σκάμματα, στα μουσεία, στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία, φωνάζουμε ότι η “παραγωγικότητά” μας δεν θα κριθεί από την Τρόικα και τους υπαλλήλους της, αλλά από τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες των Μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, από τις τοπικές κοινωνίες που αγκαλιάζουν τα μνημεία, από τους χιλιάδες μαθητές που καθημερινά ταξιδεύουν στην ιστορία μέσα από τις αίθουσες των Μουσείων.

Είναι καιρός η συζήτηση να τοποθετηθεί στην αληθινή της βάση, είναι καιρός να μιλήσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα δημόσια Μουσεία.

Σας καλούμε σε συνέντευξη τύπου για το θέμα των δημόσιων μουσείων, όπου θα παρουσιαστούν στοιχεία για το έργο τους, τα οικονομικά δεδομένα, την αδιαφορία της πολιτείας και θα παρουσιαστούν οι επόμενες κινήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για το θέμα αυτό.”

Η συζήτηση πραγματοποιείται σήμερα στον στον κήπο του Επιγραφικού Μουσείου (οδός Τοσίτσα).