Τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν από την αρχαιολογική σκαπάνη, στο κάστρο της Βελίκας, όπου πρόσφατα άρχισαν εργασίες ανάδειξης, ενταγμένες στο ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς και το ιδιαίτερο θέμα της ανασκαφής, που είναι η αποκάλυψη της εκκλησίας του κάστρου, παρουσιάστηκαν σε ειδική εκδήλωση στη Βελίκα, από τους επικεφαλής της ανασκαφής.

Ειδικότερα στο θέατρο στη θέση «Πλατάνια» της Βελίκας, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση του κοινού για το έργο που επιτελείται στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων στη Βελίκα τόσο από την αρχαιολόγο της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια όσο και από τον καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Γιάννη Βαραλή (Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).

Για την εκκλησία του κάστρου αναφέρθηκε ότι «είναι τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική, γενικών διαστάσεων 10×10 μ. χωρίς το νάρθηκα, που φέρει στα ανατολικά μεγάλη ημικυκλική αψίδα ιερού και είχε αποκαλυφθεί τμηματικά από την Εφορεία την περσινή χρονιά. Φέτος έγιναν ανασκαφικές τομές στα κλίτη του ναού και εντοπίσθηκαν νέα τμήματα της κάτοψης, δάπεδα διαφορετικών φάσεων, γλυπτά και κεραμικά ευρήματα, καθώς και πλήθος νέων στοιχείων που φωτίζουν την ιστορία του σημαντικού αυτού μνημείου».

Πρόκειται για μια ανασκαφική έρευνα από δεκαπενταμελή αποστολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα και έχει ενταχθεί σε πολυετή προγραμματισμό των δύο φορέων.

Η ανασκαφική έρευνα ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου και θα συνεχιστεί την επόμενη χρονιά με σκοπό την πλήρη αποκάλυψη του ναού και του νάρθηκα.